Hoppa till huvudinnehållet

Karlstads universitet söker efter etisk hackare som vill forska

Publicerad:
Reporter Oskar Sandström
Oskar Sandström
oskar.sandstrom@nwt.se
Karlstads universitet.
Karlstads universitet. Foto: Helena Karlsson

Karlstads universitet sjösätter ett nytt forskningsprojekt tillsammans med en lokal cybersäkerhetsfirma.

En forskare ska anställas som ska djupdyka i både AI, etisk hackning och cybersäkerhet.

Universitetet har gjort gemensam sak med säkerhetsföretaget Dizparc Secured för att finansiera en ny doktorandtjänst, kombinerat med deltidsarbete som cybersäkerhetsspecialist. Satsningen är finansierad under fem år och den nya forskaren som ska anställas blir en del av ett team på åtta personer i Sveriges första forskarskola inom säkerhet, SIGS-CyberSec.

– Vi ser fram emot att få djupdyka mer i områden som etisk hackning, offensiv och defensiv cybersäkerhet, AI och maskininlärning, säger Leonardo Martucci, docent på Karlstads universitet.

Under programmet som startar i höst ska den nya doktoranden ha en fot i forskningsvärlden och den andra i näringslivet, där cybersäkerhet blivit en allt viktigare fråga, både för Sverige, och för omvärlden. Sedan kriget i Ukraina bröt ut har flera svenska lärosäten bistått Ukrainas cyberförsvar, bland annat Blekinge Tekniska Högskola.

Var fokus kommer ligga för det nya programmet är inte formulerat, men Karlstads närhet till Norge och myndigheterna MSB och Myndigheten för Psykologiskt Försvar spelar in i kalkylen.

– Cybersäkerhet är viktigt för samhället i stort och vi måste kunna säkerställa att olika kritiska samhällsfunktioner fungerar, framför allt i tider av krig och politiska kriser, säger Simone Fischer-Hübner, professor och koordinator för det nya projektet.

Utöver Karlstads universitet medverkar även Blekinge Tekniska Högskola, Försvarshögskolan och Örebro universitet i arbetet, men det är i Karlstad som forskarskolan ska byggas upp.

Moderaternas vallöfte: ”Cybermiljoner till Karlstads universitet”

Artikeltaggar

Blekinge länForskningFörsvarFörsvarshögskolanKarlstadKarlstads universitetMSBMyndigheterSimone Fischer HübnerSäkerhetTeknik och vetenskapUkrainaÖrebro universitet

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.