Hoppa till huvudinnehållet

Emeli öppnade blomsterkiosk med sin mamma Karina: ”Jag var lite orolig innan”

Publicerad:
Reporter Veronica Sjöblom
Veronica Sjöblom
veronica.sjoblom@vf.se
Mellan 15-20 buketter har ställts ut i Blomsterkiosken i Torsby varje fredag. ”Vi besprutar inte blommorna. De är närodlade och kiosken kräver inga transporter”, säger Emeli Björn som startade kiosken tillsammans med sin mamma Karina.
Mellan 15-20 buketter har ställts ut i Blomsterkiosken i Torsby varje fredag. ”Vi besprutar inte blommorna. De är närodlade och kiosken kräver inga transporter”, säger Emeli Björn som startade kiosken tillsammans med sin mamma Karina. Foto: HP Skoglund

Emeli Björn och hennes mamma Karina startade förra sommaren Blomsterkiosken som gjort succé i Torsby.

Den lilla butiken i trädgården har varje fredag fyllts med egenodlade buketter för försäljning.

– Det är fantastiskt att det blivit så populärt i lilla Torsby, säger Emeli Björn som nu vill satsa ännu mer framöver.

Mor och dotter Björn har länge haft ett gemensamt intresse av odling och påtat i de egna villaträdgårdarna i Torsby och Överbyn där de bor.

Först var grönsaker det primära i rabatterna, men när det blev höst och dags att skörda kändes inte ansträngningen lika kul.

– Man tröttnade och det var inte lika roligt att ta hand om allt som växte som det var att så. Vi tittade på en massa Youtube-klipp där fler och fler hobbyodlare gick över till att odla blommor i stället för grönsaker, säger Karina Björn.

Emeli Björn i sin trädgård i Torsby.
Emeli Björn i sin trädgård i Torsby. Foto: HP Skoglund

Där såddes ett frö och eftersom odlingsytorna redan fanns satte de på sensommaren förra året i gång med att plantera snittblommor i stället.

– Vi tänkte att här i Torsby går det inte att göra så storskaligt. Vi hade sett andra som haft blomsterkiosker och provade. Det gick jättebra och blev superpopulärt! berättar Emeli Björn.

”Åker hem och städar”

Namnet på verksamheten blev Flowers and crafts, eftersom de även snickrar och gör juldekorationer. De startade konton och grupper på sociala medier som snabbt fick många följare.

Karina och Emeli Björn tyckte det var svårt att komma på namn till verksamheten. Just nu heter den Flowers and crafts, men kanske byter namn när de funderar på att starta företag.
Karina och Emeli Björn tyckte det var svårt att komma på namn till verksamheten. Just nu heter den Flowers and crafts, men kanske byter namn när de funderar på att starta företag. Foto: HP Skoglund

På torsdagar har de plockat blommor som Emeli sedan gjort i ordning till buketter och ställt ut i kiosken innan lunchtid på fredagar.

– Folk har tyckt det varit jätteroligt och så enkelt att bara svänga in här. Jag har hört en del kunder som sedan åker hem och städar. Att det är mycket roligare när de får ställa fram en vacker bukett efteråt, säger hon.

– Vi trodde inte att det skulle gå i år på grund av den ekonomiska krisen, men de vill unna sig. Det blir något annat än blommorna som finns i matbutiker, fortsätter Karina Björn.

Fanny Lindh köper en bukett till sin svägerska som fyller år. Till vänster Emeli Björn.
Fanny Lindh köper en bukett till sin svägerska som fyller år. Till vänster Emeli Björn. Foto: HP Skoglund

Buketterna är i olika storlekar och kostar från några tjugor upp till 200 kronor för de största. Enligt devisen ”Swish and grab” swishar kunderna betalningen och plockar med sig blommorna hem.

– Jag var lite orolig innan om det skulle funka, men folk är ärliga, säger Emeli Björn om betalningssystemet.

Arrangerat bröllopsblommor

Under sommaren har de även fått uppdrag att sköta blomsterarrangemang och buketter vid två bröllop. Något som gett mersmak för framtiden.

– Vi fick fria händer att göra som vi ville. Jag blev livrädd – tänk om det inte alls skulle bli som de tänkte? Det är en så stor dag och viktigt att ingen blir besviken. Men vi vill jättegärna fortsätta med det, säger Emeli Björn.

Emeli Björn med barnen Bonnie, 6, och Clara, 2, som gärna hjälper till med buketterna till Blomsterkiosken.
Emeli Björn med barnen Bonnie, 6, och Clara, 2, som gärna hjälper till med buketterna till Blomsterkiosken. Foto: HP Skoglund

Just nu är Blomsterkiosken och Flowers and crafts en hobbyverksamhet, men efter sommarens framgångar finns nu planer på att starta företag på riktigt.

– Vi kollar på hur vi ska gå tillväga, om det blir en firma eller om vi till och med ska dra till med något ännu större och starta aktiebolag. Vi vill kunna annonsera och ta beställningar, bröllop och begravningar, men kan inte det när det är en hobbyverksamhet.

Fågelskrämma i Emeli Björns trädgård.
Fågelskrämma i Emeli Björns trädgård. Foto: HP Skoglund

Nu när sommaren officiellt är över har Blomsterkiosken stängt igen och en höst- och vinterperiod tar vid. Överblivna blommor har torkats för att göra kransar, tomtar och julbockar att sälja på kommande julmarknader.

– Vi vill ha mer än bara snittblommor och funderar nästa år på att utöka med självplockning. Det har gått över förväntan och jag tycker det är så fantastiskt med tanke på att Torsby inte är någon större stad, säger Emeli Björn.

Artikeltaggar

BlommorBröllopDjur och naturFöretagandeGrönsakerMänskligtNäringslivSwishTorsbyTrädgårdYoutubeÖverbyn

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.