Hoppa till huvudinnehållet

74-årig man åtalas för rattfylla – drack tetravin på biblioteket

Publicerad:
Reporter Simon Strinnholm
Simon Strinnholm
simon.strinnholm@vf.se
Mannen köpte tetravin åt sig och hustrun men beslutade sig för att dricka några själv innan hemfärd.
Mannen köpte tetravin åt sig och hustrun men beslutade sig för att dricka några själv innan hemfärd. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Den 74-årige mannen handlade vin åt sig och hustrun – sen drack han tre små rödvinstetror på biblioteket innan han beslutade sig för att köra hem.

När den 48-årige mannen satt och fikade med sina barn på en värmländsk ort hörde han plötsligt hur det small till. Han tittade mot parkeringen och såg då hur en röd bil körde in i baken på hans bil – och sen försökte köra därifrån.

– Då tänkte jag att ”ska han inte stanna”, så jag springer efter bilen och skriker, har 48-åringen berättat i förhör.

Bakom ratten på den röda bilen satt en 74-årig man – som luktade starkt av alkohol. Han ragglade ut ur bilen och tillsammans konstaterade duon att en baklykta på 48-åringens bil var trasig. Då fick 74-åringen för sig att lämna.

– Då sa jag att du får inte åka någonstans, du får stanna här tills polisen kommer.

Det reagerade 74-åringen på, höjde ena knytnäven och sa: ”Flytta på dig annars så slår jag till dig din jävel, jag hatar dig”.

När 74-åringen en timme senare förhörs på polisstationen berättar han att han hade varit på Systembolaget och köpt vin till sig och till hustrun, och innan han åkte hem hade han satt sig på biblioteket och klämt i sig tre små tetrapack med vin.

Därefter gick han till sin bil men istället för att köra hem körde han in i de andra bilarna runt omkring.

Förhörsledaren frågar 74-åringen om han hade tänkt köra – trots att han hade druckit alkohol. Svaret?

– Ja.

74-åringen åtalas nu för grovt rattfylleri, grov olovlig körning – hans körkort var sedan tidigare återkallat – och brott mot trafikförordningen.

Artikeltaggar

AlkoholBrott, lag och rättOlovlig körningRattfylleriSunneSystembolagetÅtal

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.