Hoppa till huvudinnehållet

Tidigt mål och målvaktsutvisning när Karlstad finalvann: ”Jätteglad”

Publicerad:
Karlstad Fotboll vann DM-finalen mot Nordvärmland på Sola arena med 5–0.
Karlstad Fotboll vann DM-finalen mot Nordvärmland på Sola arena med 5–0. Foto: Håkan Strandman

Erik Björndahl gav Karlstad en smakstart med 1–0 och i typ den 30:e minuten fick hans lagkamrat och målvakt Simon Graasvoll rött kort.

Till slut vann KF den händelserika DM-finalen mot Nordvärmland med 5–0.

– Jag är jätteglad att vi klarade av det här. Vi gjorde en bra insats, säger Karlstads huvudtränare Kjell Jonevret.

Tisdagskvällen bjussade på DM-final där det var åttan i ettan norra Karlstad Fotboll och Nordvärmlands FF, på nedflyttningsplats i division 2, som gjorde upp om titeln på KF:s hemmaborg Sola arena.

Redan i den sjunde matchminuten kom första baljan inför 315 åskådare. Nordvärmland stod för en bjudning som rutinerade Karlstadanfallaren Erik Björndahl tog emot och dunkade in 1–0 bakom bortamålvakten Joseph Leke Asong. Det var ytterst nära 2–0 strax efteråt men KF:s Noel Björk sköt utanför på ett friläge. Hemmalagets höga press skapade stora problem för Nordvärmland som tappade boll i mycket kritiska ytor.

I 19:e minuten var Samuel Nielsen nära nätrassel på ett fint inlägg från Yasuoka Takuto men Joseph Leke Asong svarade för en finfin räddning. Finfin räddning gjorde även KF-keepern Simon Graasvoll på ett avslut i läckert läge från Nordvärmlands Dawood Bethio Yako.

Målvakten utvisad

En stund senare räddade Graasvoll med händerna igen, men utanför straffområdet, och blev således utvisad. Mathias Karlsson hoppade in mellan Karlstadstolparna och gästerna sköt sedan i muren på det oerhört vassa frisparksläget.

Karlstad med Samuel Nielsen flög fram i finalen mot Joel Gustavssons Nordvärmland.
Karlstad med Samuel Nielsen flög fram i finalen mot Joel Gustavssons Nordvärmland. Foto: Håkan Strandman

Karlstad fick alltså lira med tio spelare från typ 30:e minuten och det var ett hemmagäng som redan i 27:e hade bytt ut 1–0-skytten Björndahl av okänd anledning. David Johannesson ersatte och med en man mindre utnyttjade Karlstad en fast situation. Agon Beqiri slog frisparken som Johannesson mötte med pannan till 2–0 vilket var ställningen i paus.

KF-målkalas

I starten på andra halvlek sköt Johannesson 3–0, serverad av Takuto, och Johannesson hade kort efteråt även typ ett friläge för fyran. Istället var det Samuel Nielsen som tillverkade 4–0, och Moustafa Benshi gjorde 5–0 i den 72:a vilket blev slutresultatet när Karlstad Fotboll DM-finalvann.

– Man kan inte göra mer än att vinna den här turneringen när man är med i den. Vad jag förstår är det första gången Karlstad Fotboll vinner något som förening, säger Karlstads huvudcoach Kjell Jonevret och fortsätter.

– En pokal är alltid en pokal och om man nu är med så ska man göra allt man kan för att vinna. Jag är jätteglad att vi klarade av det här. Vi gjorde en bra insats. Vi klev upp direkt med den energin vi såg redan mot Sollentuna i lördags. Den tog vi med oss ut i den här matchen.

Vad är status på Erik Björndahl?

– Jag vet inte. Han sa att han kände lite och då ville jag inte chansa mer. Det var väl en liten försiktighetsåtgärd. Vi kommer ju att behöva både Björndahl och Johannesson framöver så vi ville inte dra på för mycket heller.

”Kunde gjort det bättre”

Efter 0–5-nederlag är det givetvis svårt att vara nöjd och Nordvärmlands tränare Filip Rinstad berättar om känslorna efter finalen.

– Det är väldigt svårt att vara nöjd. Vi måste täppa till bakåt för Karlstad har otroligt vassa kontringar. Det var det Karlstad fick spela på i andra halvlek och gjorde det fantastiskt bra, konstaterar Rinstad:

– Det var verkligen klass i kontringarna och avsluten. Men samtidigt kunde vi ha gjort det bättre. Jag ska kolla på videon och se vad som gick fel. För fel gick det när man förlorar med 0–5 oavsett för att det var ett jävligt bra lag vi mötte.

KF-anfallaren David Johannesson hoppade in i första halvlek och blev tvåmålsskytt på gästernas målvakt Joseph Leke Asong.
KF-anfallaren David Johannesson hoppade in i första halvlek och blev tvåmålsskytt på gästernas målvakt Joseph Leke Asong. Foto: Håkan Strandman

KF-anfallaren David Johannesson spelade alltså inte från start men blev ändå tvåmålsskytt.

– Vi kom hit och skulle vinna, så var det bara. Det var kul att få hoppa in för man vill ju spela, säger Johannesson:

– Det var såklart lite surt med det röda kortet relativt tidigt. Vi hade 1–0 och vid en 1–1-kvittering tidigt så hade det blivit nerver. Men vi gjorde det bra. Vi höll ihop det och så tog vi vara på våra chanser och det kunde kanske ha blivit något mer mål också.

Artikeltaggar

Agon BeqiriDavid JohannessonErik BjörndahlFilip RinstadFotbollIF Karlstad FotbollKjell JonevretNordvärmlands FFSamuel NielsenSola Arena

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.