Hoppa till huvudinnehållet

Sammanslagningen kritiserades men de forna rivalerna vann serien direkt: ”En avundsjuka”

Publicerad:
Reporter Johan Ekberg
Johan Ekberg
johan.ekberg@vf.se
Spelarna i Nordmark/Filipstad firar uppflyttningen till division 5.
Spelarna i Nordmark/Filipstad firar uppflyttningen till division 5. Foto: Privat

2021 drog sig Nordmark ur femman – i mars 2022 gjorde Filipstad samma sak.

2023 slog de sina säckar ihop och i helgen säkrade de uppflyttning till divisionen de båda lämnade.

– Det som hände nu skulle gjorts för flera år sedan, säger tränaren Johan Larsson.

7–0 mot nästjumbon Ekshärad på söndagen räckte för att säkra serieseger i division 6 norra och avancemanget till femman.

– Jätteskönt. Både jag och min tränarkollega (Mattias Karlsson) var nya som tränare inför säsongen och vi var trots allt nykomlingar i serien. Att vi kunde få till det här första säsongen var en jäkla bonus, säger Johan Larsson.

För efter att ha dragit sig ur femman för två år sedan startade Nordmarks IF 2022 om i sjuan. Och efter seriesegern där hände inför säsongen det som för många varit otänkbart – en sammanslagning med lokalrivalen inne i ”staen”, alltså Filipstads FF.

– Det var många utifrån som tyckte ”vad ska det där bli” från början. Jag tror nästan det var en avundsjuka. Gött att kunna bränna de som inte trodde på det lite på näsan, att vi går och vinner serien.

Två hemmaplaner

Laget har både tränat och spelat matcher både på Kalhyttan i Filipstad och Hedvallen i Nordmark.

– Det har fungerat väldigt bra. Vi har haft en väldigt fin samklang ihop, bägge föreningarna. Nu har vi inte längre behövt fajtas om samma spelare utan har kunnat göra det tillsammans.

Varför gick ni upp?

– Målskyttet. Helt klart. Vi har snittat nästan fyra mål per match och hållit oss till vår plan att vi skulle bli bäst i serien på att rulla boll och hålla bra bolltempo, menar Larsson.

Drömmer om fyran

Jämför man med tvåan Bergsäng, som slåss med Lesjöfors om kvalplatsen, har de nästan gjort lika många mål som Filipstad – men släppt in nästan dubbelt så många.

– Fokus i början var att skapa en trygg defensiv där alla visste sina roller. Nu har vi släppt in några under hästen, men totalt sett har vi varit riktigt bra hela säsongen i försvarsspelet.

På sikt, är inte Filipstad en tillräckligt stor ort att ni i alla fall borde spela i Värmlandsfyran?

– Det är klart att det är något man drömmer sig tillbaka till, att vi under en flerårsperiod ska kunna komma upp och konkurrera och ta oss dit igen. Det är ambitionen, det får jag lov att säga.

Alla klara seriesegrare

Div 4 Värmland herrar: Forshaga IF

Div 5 västra herrar: IF Örnen

Div 5 östra herrar: Skattkärrs IF

Div 6 norra herrar: Nordmark/Filipstad

Div 7 nordöstra herrar: IF Nyedshov U

Div 4 västra damer: Råtorps IK U (kan ej uppflyttas då Råtorps IK spelar i div 3)

Div 4 östra damer: Karlskoga SK

Artikeltaggar

FilipstadFilipstads FFFotbollNordmarks IF

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.