Hoppa till huvudinnehållet

Arthur Buchardt om planerna på megahotellet i trä: ”Hoppas de flesta blir positiva”

Publicerad:
Arthur Buchardt vill bygga världens högsta trähus i Karlstad. Nu går planen snart in i en politisk fas.
Arthur Buchardt vill bygga världens högsta trähus i Karlstad. Nu går planen snart in i en politisk fas.

Planerna på att bygga ett 100 meter högst superhotell i trä vid Sandgrundsudden kommer inom kort att behandlas politiskt i Karlstad.

Investeraren Arthur Buchardt hoppas på en snabb och positiv process.

– Det här är lika viktigt som unionsupplösningen, säger han

För tre veckor sedan kunde VF avslöja att Arthur Buchardt och hans företag AB Invest var intresserade av att bygga världens högsta trähus i Karlstad. Ett 100 meter högt hotell, med pool, trädgård på taket och både restauranger och café, allt till en kostnad av runt 600 miljoner kronor.

Detta förhållandevis vidlyftiga projekt presenterade Buchardt i förra veckan för politiken i Karlstad.

– Jag presenterade mig själv och det jag har jobbat med och sedan hade vi en diskussion om det här projektet, berättar Buchardt.

Hur gick tongångarna under mötet?

– Det var positivt och det känns som att vi redan har en god dialog med politiken. Det togs upp en del frågor och funderingar, men på det hela taget så var nog åsikten att det här var jäkla positivt för Karlstad. Och det är ju så jag ser det också, att det här är ett viktigt projekt för Karlstad, för näringslivet och för besöksindustrin.

Arthur Buchardt är laddad för att bygga ett signalbygge i Karlstad.
Arthur Buchardt är laddad för att bygga ett signalbygge i Karlstad. Foto: Joachim Lagercrantz

Vad blir nästa steg nu?

– Nu ska det här tas upp i politiken, jag tror att det var den 17 oktober, och då får de fatta ett beslut om vägen för att gå vidare. Sedan får vi jobba ut en detaljplan och parallellt med det kommer vi att göra allt klart för ett bygglov, så att det är klart när detaljplanen är klar.

Det har redan hörts en del kritiska röster om att huset är för högt, för fult eller på fel plats. Vad säger du om det?

– Det är naturligt med reaktioner, så är det alltid, men det vi vill göra här är att visa vad man kan göra med trä och att bygga världens högsta trähus. Det kommer att betyda mycket för Karlstad, så jag hoppas att de flesta blir positiva till slut.

Du verkar onekligen taggad på det här.

– Ja, jag är redo. Vi är beredda att köra den här processen och vi hoppas att det går så raskt som möjligt. Det har ju hänt viktiga saker mellan Norge och Sverige i Karlstad förut, jag tänker då på unionsupplösningen, och det här är precis lika viktigt. Nu blir det en ny union mellan oss.

Norsk investerare vill bygga nytt superhotell vid Sandgrund: ”Ska bli 100 meter högt”Doldisduon bakom hotellplanerna: ”Har länge drömt om ett värmländskt Eiffeltorn”

Artikeltaggar

Arthur BuchardtBostad och byggenBygglovDetaljplanerKarlstadNorgePolitikSandgrundsudden

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.