Hoppa till huvudinnehållet

Ynkligt av regiontoppen att inte backa sina anställda

Publicerad:
Reporter Susanne Sjöstedt
Susanne Sjöstedt
susanne.sjostedt@vf.se
Låt sjukvårdspersonal vara sjukvårdspersonal. Hur svårt kan det vara för en regionpolitiker att ställa upp på det självklara?
Låt sjukvårdspersonal vara sjukvårdspersonal. Hur svårt kan det vara för en regionpolitiker att ställa upp på det självklara? Foto: Simon Rehnström/SvD/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Tänk att vara arbetsgivare för över 8 000 värmlänningar, varav majoriteten jobbar direkt med att tillhandahålla vård till länets invånare, och tydligen inte ha något alls att säga om planerna att förse dessa med ett uppdrag som är oförenlig med deras yrkesroll.

Regionstyret om ”angiverilagen”: ”Gör allt för att det inte ska bli verklighet”

Nej. Det är inte troligt att den pågående utredning som bland annat ska landa i huruvida personal inom skolan och vården ska tvingas anmäla papperslösa till migrationsverk och polis, och om den som vägrar bör straffas och i så fall hur, kommer att leda till en lag utan undantag från informationsplikten.

Regeringspartierna är beredda att ställa upp på många dumma förslag från Sverigedemokraterna för att få behålla regeringsmakten, men en lag de själva inte tror på, som inte fyller sitt syfte och om en majoritet offentliganställda därtill inte har för avsikt att följa… ja det är förhoppningsvis tillräckligt dumt för att avskräcka även regeringen.

Men vad som verkligen känns så hopplöst principlöst just nu, är hur lokala partiföreträdare för regeringspartierna duckar för att säga något minsta lilla kritiskt om regeringspolitiken. Inget om de snåla statsbidragen i förra veckan – och inget om angiverilagen.

Region Värmlands moderata oppositionsråd Fredrik Larsson, säger till VF i dag att han tycker att S ägnar sig åt att ”skrämma upp folk” om den angiverilag som regeringen just nu utreder och som redan föranlett kritik, protester och demonstrationer av alla berörda fackförbund i alla delar av landet.

Det sista där är det mest relevanta. Att politiker protesterar mot motståndarlagets politik är väl en sak. Men det är ju inte sossar som driver frågan, det är det fackförbunden som gör. När deras medlemmar sluter upp i tusental för att slå fast att de hellre byter jobb än anmäler papperslösa elever eller vårdbehövande, ja då borde det ge betydligt större skäl för högerpolitiker i kommuner och regioner att signalera till regeringen att de hamnat snett.

Och är det bara en enda insikt jag tar med mig av den relativt korta intervjun med Larsson, så är det nog att han ingenstans ens andas om en avvikande åsikt än den som Sverigedemokraterna sett till att föra in i regeringssamarbetet. Larsson är regionpolitiker och var, fram till det senaste valet, den högst politiskt ansvariga för 8 000 regionanställda där en majoritet i sitt dagliga arbete möter människor med ett hälso- vård- och omsorgsbehov.

Fredrik Larsson (M).
Fredrik Larsson (M). Foto: Håkan Strandman

Ja, även i opposition är hans uppdrag till stor del att stå upp för dessa yrkesgruppers förutsättningar att göra jobbet de är anställda för att göra. Till dessa har han tydligen INGENTING att säga om en möjlig lag som oroar dem, annat än att en slapp kommentar om stora problem med ”utanförskap”.

Nej då. Larsson bidrar i stället glatt till högerregeringens spinn. Det finns enligt honom ”beräkningar om att det kanske rör sig om 100 000 människor som är här illegalt…” Nej, det gör det inte. Moderater och sverigedemokrater upprepar gärna siffran så ofta de bara kan. Men det finns ingen, absolut ingen, trovärdigt fastslagen beräkning som ens är i närheten av det.

Hur vet jag det? För att migrationsministern själv säger det. Som svar på en skriftlig fråga i riksdagen i vintras, erkänner Maria Malmer Stenergard (M) att siffran bara är en gissning.

Och gissningar kan man upprepa hur många gånger som helst utan att de faktiskt blir sanning. Varför ligger det i högerns intresse att försöka blåsa upp ”hotet” från en grå massa av illegala utlänningar? Kanske för att det bara är då svenskarna skulle ställa upp på alla repressiva förslag regeringspartierna pumpar ur sig …

Larsson menar dessutom att utredningen om angiverilagen egentligen bara är en ”förlängning” av en utredning förra regeringen sjösatt där en nuvarande regeringen ”vill titta på undantag för vissa yrkesgrupper”.

Nja. Visst var det den förra regeringen som initierade en utredning i syfte att, som det står i direktivet, ”se över delar av regelverket kopplat till återvändande och föreslå åtgärder i syfte att stärka återvändandeverksamheten för den som har ett verkställbart beslut om avvisning eller utvisning.”

I den utredningens direktiv framgår dock med önskvärd tydlighet att utredaren ska återkomma bland annat med förslag på en skyldighet för kommuner och myndigheter att informera Migrationsverket och Polisen när de kommer i kontakt med personer som vistas i Sverige utan tillstånd – men att en sån informationsplikt INTE ska gälla ”i de fall där det finns en rätt till utbildning eller hälso- och sjukvård”. Utöver det uppmanar direktiven att fler undantag från informationsplikten bör utredas.

Larsson kan självklart fortsätta låtsas som annat, men de protester vi ser i dag handlar nästan helt uteslutande om just det faktum att den nuvarande regeringen i sitt utvidgade direktiv lagt ALLA undantag från informationsplikten åt sidan och dessutom vill att utredaren ska återkomma med möjliga sanktioner för den som bryter mot plikten.

För en politiker som jobbar så direkt med sjukvårdspersonal borde det inte vara så här svårt att ta ställning för dem, ta ställning för deras önskan om att få fokusera på att göra det jobb de faktiskt anställdes för att göra. Och detta bara för att hålla SD på gott humör.

Artikeltaggar

Fredrik LarssonMigrationsverketModeraternaOroligheterPolitikRegion VärmlandSamhälleSverigedemokraternaUtredningarVård