Hoppa till huvudinnehållet

Gatorna stängs av – Anna-Karin oroad för butikens överlevnad: ”Jag är livrädd”

Publicerad:
Reporter Annica Buvik
Annica Buvik
annica.buvik@vf.se
Anna-Karin Norberg på Boutique unique i Karlstad är orolig för butikens framtid: ”Jag har gjort det här i 35 år och vi har varit med om det mesta. Men det vi går igenom nu är inte likt någonting”.
Anna-Karin Norberg på Boutique unique i Karlstad är orolig för butikens framtid: ”Jag har gjort det här i 35 år och vi har varit med om det mesta. Men det vi går igenom nu är inte likt någonting”. Foto: HP Skoglund

Bygget av Karlstads nya entré från öster kommer påverka trafiken i stan under minst ett år. En som mer eller mindre blir instängd när gator stängs av är Anna-Karin Norberg på Boutique unique – och hon är oroad.

– Jag känner mig lite förd bakom ljuset. Hade jag fått veta det här tidigare, hade jag åtminstone haft ett val, säger hon.

I 60 år har den anrika butiken legat i Karlstad. Det var Anna-Karins mamma Marianne som öppnade den för många år sedan, en verksamhet som dottern nu kämpar för att kunna behålla.

– Jag har gjort det här i 35 år och vi har varit med om det mesta. Men det vi går igenom nu är inte likt någonting, säger hon, och fortsätter:

– Det är inte kört, men det kan gå fort. Jag är livrädd.

”Så orättvist”

Det är måndag förmiddag och affären har nyss öppnat för dagen. Bara några meter bort har vägen stängts av för trafik vid Ahlmarkshuset. Tanken var att kommunen även skulle stänga av den andra sidan av gatan i oktober igen, men det har skjutits upp, berättar Anna-Karin.

– Vi kommer att bli instängda, men vi fick höra nu att de stänger av i mars i stället för i oktober. Vilket är positivt, för vi har en julhandel snart.

I stället kan semesterhandeln nästa år påverkas – kommunen har flaggat för att stänga av Södra Kyrkogatan och Östra Torggatan mellan mars och oktober 2024. Under byggtiden ska cyklister och gående ta sig fram.

Butiken som ligger på Drottninggatan påverkas mycket av de ombyggnationer som sker i centrala stan.
Butiken som ligger på Drottninggatan påverkas mycket av de ombyggnationer som sker i centrala stan. Foto: HP Skoglund

På den delen av Drottninggatan som butiken ligger på finns även en frisör och en barnaffär samt ett hotell – som visserligen bidrar med draghjälp, menar Anna-Karin, men oron för hur butiken ska överleva när biltrafiken stängs av på gatan är stor.

För bara en månad sedan skrev hon på ett nytt hyreskontrakt på lokalen, vilket innebär att hon är låst i ytterligare tre år.

– Jag känner mig lite förd bakom ljuset. Hade jag fått veta det här tidigare, hade jag åtminstone haft ett val. Detaljplanen måste ha varit klar sedan länge. Jag tycker att det är så orättvist att kommunen inte kan göra mer för oss småföretagare, säger hon uppgivet och fortsätter:

– Det här är vår arbetsplats, och vi är tre som arbetar här. Det kan innebära att de får jobba mindre och jag kanske inte kan ta ut lön, som under pandemin.

Vad önskar du att kommunen gjorde?

– Gör det lättare för konsumenten att ta sig in till stan, stäng inte av stan för bilar. De antar att alla kan gå eller cykla, men så ser inte verkligheten ut. Det känns som att de inte vill ha in folk till centrum, tycker jag. Jag tycker att de bara försvårar.

– Och p-skiva har jag pratat på i många år. Vi är ändå en lite större stad, och väldigt många storstäder har p-skiva. Gratis parkering på helgen för att över huvud taget kunna konkurrera med köpcentrumen i utkanten av stan.

Anna-Karin kämpar för sin verksamhets överlevnad och hon har haft flera möten, telefonsamtal och mejlkontakt med både kommunen och med fastighetsägaren. Bland annat har hon försökt att få ner hyran, men också lyft behovet av en temporär lokal under ombyggnationen – utan resultat.

”Jag bara hoppas och ber att våra underbara kunder hittar till oss ändå”, säger Anna-Karin Norberg.
”Jag bara hoppas och ber att våra underbara kunder hittar till oss ändå”, säger Anna-Karin Norberg. Foto: HP Skoglund

Hur länge hon orkar fortsätta kämpa vet hon inte.

– Jag bara hoppas och ber att våra underbara kunder hittar till oss ändå, men det är katastrof och jag är orolig för att inte nya kunder hittar till oss utan någon slags skyltning. Jag tycker att kommunen kunde ha väntat med Karlstads resecentrum. Vi har nyss haft en pandemi och är mitt uppe i en hög inflation och det pågår ett krig. Och så säger de att de vill ha ett levande centrum. Så klart att det blir fint när det är färdigställt, men vi kanske inte överlever tills dess.

”Det är jätteallvarligt”

Karlstads kommun ser allvarligt på att inte all information nått de berörda i centrum när det kommer till ombyggnationen av resecentrum.

– Det är jätteallvarligt. Vi har varit väldigt måna om att informationen ska gå ut till alla i ett tidigt skede, men också under hela tiden som det händer grejer, säger kommunalrådet Frida Nilsson (C).

Enligt henne har det varit prioriterat att alla ska få information om planerna.

– Så det är jättetråkigt att höra att hon inte känner att hon fått det. Det får vi ta till oss, och kolla upp varför det blivit så, säger hon.

Kommunalrådet Frida Nilsson (C) ser allvarligt på att inte all information nått fram till de berörda i centrum.
Kommunalrådet Frida Nilsson (C) ser allvarligt på att inte all information nått fram till de berörda i centrum. Foto: Joachim Lagercrantz

Frida Nilsson vill också lyfta att kommunen länge jobbat för att just kommunikationen ska bli bättre, inte minst med tanke på företagarna.

– För flera år sedan skickades information ut bara till fastighetsägare, och då förväntades den föra informationen vidare men det fungerade inte fullt ut. Vi informerar både fastighetsägaren och de som bor och verkar i ett hus. Det uppfattar jag att vi oftast lyckas med, men någonting har ju uppenbarligen gått fel här.

Hon hänvisar företagarna att vända sig till näringslivsutvecklarna på kommunen för att lyfta eventuella problem, så det kan tas med in i projektet.

Kan du förstå hennes oro för verksamheten?

– Absolut, det har varit en tuff period med covid som påverkat många både i centrum och utanför. Och sedan när det kommer en sådan här stor ombyggnation.

Finns det några planer på att kompensera näringsidkare för eventuellt bortfall som de kan få?

– Jag kan förstå att det är en fråga som lyfts, men nej, det finns det inte från kommunens sida. Det är väldigt svårt materia för oss att uppskatta. Det kommunen kan göra är till exempel att se till så att det ska gå att ta sig fram till fastigheterna under tiden som ombyggnationen pågår.

LÄS OCKSÅ:

Så vill handlarna få centrumhandeln att blomstra igen: ”Prata om det som faktiskt är bra”Gräver för framtiden: ”Ska underlätta för Karlstadsborna och alla besökare”

Artikeltaggar

ButikerCenterpartietDrottninggatanFastigheterFrida NilssonHandelKarlstadKarlstads kommun

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.