Hoppa till huvudinnehållet

Efter trångboddheten – nu slås mottagningarna ihop: ”Bättre förutsättningar”

Publicerad:
Efter omlokaliseringen blir Gripenhuset samlingslokal för barnavårdscentralerna Skåre och Gripen.
Efter omlokaliseringen blir Gripenhuset samlingslokal för barnavårdscentralerna Skåre och Gripen. Foto: Linnéa Tammerås/Arkiv

Arbetsmiljön ska förbättras när två blir en. Barnavårdscentralerna Skåre och Gripen ska samlas i Gripenhuset i Karlstad. Dessutom slås barnmorskemottagningarna Skåre och Gripen samman på Kolvgatan, Våxnäs. Detta enligt ett pressmeddelande från Region Värmland.

Den 2 oktober sker förändringen. Bakgrunden är att barnmorskemottagningen Gripen sedan länge är trångbodd och det har blivit ett arbetsmiljöproblem.

– Att samlokalisera mottagningarna skapar bättre förutsättningar för en bra bemanning och gör att vi kan jämna ut arbetsbelastningen. Det bidrar också till minskad sårbarhet vid korttidsfrånvaro, säger Monica Hammar, verksamhetschef för barn, unga och familjehälsa i Region Värmland.

På Kolvgatan finns även lämpliga lokaler för föräldrautbildning. Det har tidigare saknats.

– Ambitionen på lång sikt är att mottagningarna ska finnas i samma lokaler, men det är tyvärr inte möjligt just nu. Den aktuella förändringen ger en bättre arbetsmiljö för personalen och därmed också en ökad patientsäkerhet, säger Monica Hammar i pressmeddelandet.

Monica Hammar på Region Värmland säger att ”den aktuella förändringen ger en bättre arbetsmiljö för personalen”.
Monica Hammar på Region Värmland säger att ”den aktuella förändringen ger en bättre arbetsmiljö för personalen”. Foto: Tommy Pedersen/Arkiv

En minskad kapacitet

Den här veckan, 25-29 september, påverkas mottagningarnas kapacitet. Dessa datum har personalen begränsad möjlighet att svara i telefon. Patienter som har skyndsamma ärenden hänvisas till andra mottagningar under dessa dagar.

Den 2 oktober ska verksamheterna fungera normalt igen.

Mottagningarna kommer att byta namn till barnmorskemottagningen centrala Karlstad och barnavårdscentralen centrala Karlstad senare under hösten.

Artikeltaggar

ArbetsmiljöBemanningHammarKarlstadPatientsäkerhetRegion VärmlandSkåreVård och omsorgVårdcentralen Gripen

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.