Hoppa till huvudinnehållet

Så mycket betalar kommunen för att hockeystjärnorna ska spela i Karlstad

Publicerad:
Reporter Joakim Strand
Joakim Strand
joakim.strand@vf.se
Årets upplaga av Beijer Hockey Games i Malmö arena och lockade totalt 20 000 åskådare. I februari 2024 kommer turneringen till Karlstad.
Årets upplaga av Beijer Hockey Games i Malmö arena och lockade totalt 20 000 åskådare. I februari 2024 kommer turneringen till Karlstad. Foto: Andreas Hillergren/TT

I februari 2024 ställs Tre Kronor mot Finland, Tjeckien och Schweiz i Karlstad.

Nu har Karlstads kommun beslutat att backa upp ishockeyturneringen med 300 000 kronor, vilket ska finansiera hyran av Löfbergs arena.

För en månad sedan släppte Svenska Ishockeyförbundet nyheten att Beijer Hockey Games 2024 ska arrangeras i Karlstad. Turneringen, som ingår i Euro Hockey Tour, spelas under fyra dagar i februari.

Tre Kronor möter i tur och ordning Tjeckien (8 februari), Schweiz (10 februari) och Finland (11 februari). Landslagen anländer till Karlstad den 5 februari för träning och uppladdning.

Svenska ishockeyförbundet har kontrakterat Great Event Karlstad som lokal arrangör. Det är företaget som sökt och fått ett evenemangsstöd på 300 000 kronor av Karlstads kommun. Summan ska täcka upp för Great Events hyreskostnad av Löfbergs Arena, vilken ishockeyförbundet kräver fri tillgång till under veckan.

”Ett evenemang med internationella besökare gör att Karlstad tar plats i ett större sammanhang. Att Karlstad blir värdstad efter Stockholm och Malmö stärker vår position som en attraktiv evenemangsstad och bidrar också till att skapa stolthet hos våra Karlstadsbor”, skriver kommunen i beslutsunderlaget.

Kostnaden belastar kommunstyrelsens budget för att stärka Karlstad som ett besöksmål. Pengarna betalas ut i efterhand.

Årets turnering, som Tre Kronor vann, spelades i Malmö och lockade 20 000 åskådare. Det var 10 000 åskådare färre än året innan då Avicii arena i Stockholm stod som värd.

Enligt tjänsteskrivelsen får Great Event Karlstad ingen fast ersättning av förbundet utan den är baserad på försäljning. För att ersättning ska utgå krävs det minst 12 000 åskådare under de tre matchdagarna.

Great Event Karlstad avser att med turneringens hjälp få fler unga tjejer att få upp ögonen för sporten.

”Arrangören ser en stark tillväxt i Värmland och Karlstad de senaste två åren när man tittar på unga tjejer som spelar hockey och detta evenemang möjliggör för att accelerera detta ännu mer”, står det i beslutsunderlaget.

Artikeltaggar

EvenemangIshockeyKarlstadLandslagSportSvenska IshockeyförbundetTre KronorTurneringar

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.