Hoppa till huvudinnehållet

Regionstyret om ”angiverilagen”: ”Gör allt för att det inte ska bli verklighet”

Publicerad:
Åsa Johansson (S) är starkt kritisk till regerings förslag om en lag som tvingar anställda att anmäla papperslösa.
Åsa Johansson (S) är starkt kritisk till regerings förslag om en lag som tvingar anställda att anmäla papperslösa. Foto: Peter Bäcker

Den så kallade angiverilagen får debatten att gå het i hela landet, trots att regeringens lagförslag ännu inte har utretts och inga beslut är fattade. I Göteborg har kommunen fattat beslutet att anställda inte kommer få några repressalier om de inte följer lagen.

Åsa Johansson (S), regionstyrelsens ordförande, utesluter inte ett liknande beslut i Region Värmland om lagen blir verklighet.

Enligt regeringens förslag ska alla anställda inom bland annat vård, skola och socialtjänst vara skyldiga att anmäla om de stöter personer sm vistas i Sverige utan tillstånd. Förslaget har mött hård kritik, inte minst från Socialdemokratiskt håll.

– Jag har inte sett några som tycker det är en bra idé. Inget fack, inga anställda. Jag har jättesvårt att se att partier ska kunna driva igenom det här, utan att det finns något stöd bland profession eller fack. Och dessutom verkar inte regeringspartierna överens, säger Åsa Johansson (S), och fortsätter:

– Vi vill göra allt som står i vår makt för att det här inte blir verklighet, där ligger vår fokus nu.

Om förslaget ändå blir lag är det inte klart exakt hur styret agerar.

– Vi i regionstyret publicerade en debattartikel redan i våras där vi i stort sett skrev att vi inte kommer tvinga våra anställda att ange någon. Men det är jättesvårt att säga hur kontrollapparaten skulle bli vid en lagstiftningen. I själ och hjärta känns det ju som att absolut ingen ska tvingas till det här.

Så du utesluter inte att Region Värmland tar ett liknande beslut som i Göteborg?

– Nej, om det blir en lagstiftning så utesluter jag inte det.

Åsa Johansson pekar på att en lag skulle kunna innebära konkurrensnackdelar för Region Värmland.

– Om det här starkt går emot den tro som våra anställda har så kan det leda till att för att inte bli bestraffade så kanske de säger upp sig. En läkare som kanske behöver rädda någons liv på operationsbordet för att sedan ringa polisen och säga ”kom och ta honom”. Det kanske inte känns så himla bra i hjärtat att ha ett jobba där man kan tvingas göra så, säger Åsa Johansson, som trots allt hyser om att lagen aldrig blir verklighet.

– Jag tycker inte det finns något folkligt stöd, fackligt stöd eller professionellt stöd för en sådan här lagstiftning så jag tycker att det borde vara väldigt lätt att kasta det här förslaget i soporna.

Fredrik Larsson (M), oppositionsråd.
Fredrik Larsson (M), oppositionsråd. Foto: Helena Karlsson

Oppositionsråd Fredrik Larsson (M) tycker att S ägnar sig åt att skrämma upp folk, och betonar att inget lagförslag finns ännu.

– Det finns ett beslut om utredning som den förra regeringen beställde, och den nuvarande regeringen har förlängt utredningen och vill titta på undantag för vissa yrkesgrupper. Vi tar ställning när det finns en utredning klar, säger han.

Principiellt tycker han att man behöver kunna ha verktyg för att kunna vidta åtgärder för att människor som fått avslag ska kunna återvända till sina hemländer.

– I vårt samhälle idag så har det vuxit fram ett stort utanförskap, det finns beräkningar om att det kanske rör sig om 100 000 människor som är här illegalt eller utan formell status. Det är naturligtvis jätteproblematiskt. Det här är en av de åtgärder som man vill titta på för att komma tillrätta med problemen, säger Fredrik Larsson.

Angående att Åsa Johanssons besked om att regionstyret inte utesluter liknande åtgärder som Göteborgs kommun beslutat säger han:

– Jag har varit med väldigt länge, och aldrig varit med om att vi har diskuterat inom regionen att våra anställda ska bryta mot en lag som riksdagen stiftat. Jag vill inte spekulera i en lag som inte finns, men min grundinställning är att vi ska följa de lagar som riksdagen stiftar.

Artikeltaggar

Åsa JohanssonÅtgärderBeslutBrott, lag och rättFredrik LarssonGöteborgGöteborgs kommunModeraternaPolitikRegion VärmlandSocialdemokraternaUtredningar

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.