Hoppa till huvudinnehållet

FBK-forwarden tillbaka – här låg fokus på träningen: ”Vi hade några riktigt bra lägen”

Publicerad:
Henrik Björklund var tillbaka efter sjukdom.
Henrik Björklund var tillbaka efter sjukdom. Foto: JEANETTE DAHLSTRÖM

Henrik Björklund missade Färjestads två senaste matcher på grund av sjukdom.

På måndagen var ”Björka” tillbaka i träning när Färjestad fokuserade på spelet runt mål.

– Vi borde ha vunnit den där matchen, säger FBK-tränaren Tomas Mitell om lördagens match mot Malmö.

Tomas Mitell fick se Henrik Björklund tillbaka i träning och Färjestad hade därmed 13 forwards och åtta backar på träningen. Fokus under träningen låg på spelet runt mål där Mitell, särskilt mot Malmö, tyckte att spelet var för dåligt.

– Vi har tittat på matchen och det är svårt att göra mål i fem mot fem, men vi önskar fler sådana mål. Lite smarta lösningar runt kassen och styrningar. Vi vann med 26–5 i målchanser mot Malmö, gjorde ett och släppte två. Vi borde ha vunnit den där matchen kan vi konstatera i efterhand, säger han.

I mål stod förra FBK-målvakten Adam Werner i vägen för det mesta – men det berodde snarare på Färjestads bristande förmåga.

– Han var stabil, men gör inga jätteräddningar. Vi behöver mer desperation eller kvalité och har några riktigt bra lägen som vi drar rakt i magen eller i plocken. Så det var fokus på att få kvalité där, vi hade tre målvakter med på träningen också.

Har det påverkat powerplay-spelet att ni inte varit heta framför mål?

– Till viss del. Vi har haft några situationer där den ligger runt returytorna som vi inte tryckt dit. Men till viss del är det slump, Åslund har en bra styrning som är jättebra och Werner har helt borta, så går den just utanför.

Åslund gjorde sina första minuter den här säsongen mot HV71 och Malmö. Mitell konstaterade att han och Åslund förväntar sig mer framöver.

– Det var väl inte den bästa Per Åslund, kan vi konstatera, det tycker inte han heller. Han har en bit kvar både fysiskt, med tempo och tajming. Det kommer bli bättre och nu spelade han inte supermycket heller, omkring 13 minuter i bägge matcherna. Han hade lite känningar i kroppen, inte i ljumsken, men i övrigt. Han är aldrig dålig egentligen, men det var ingen toppform nu.

Henrik Björklund saknades i förra veckan men var tillbaka på måndagsträningen. Färjestad får med andra ord lite mer bredd i laget igen till matchen mot Linköping på torsdag.

– Det var ett test nu och han höll, men hade lite känningar, så vi får se där, säger Mitell.

Färjestads jättelöfte i USA för undersökning: ”Det kan komma att ta en stund”

Artikeltaggar

Färjestad BKFärjestad BK HerrHenrik BjörklundIshockey

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.