Hoppa till huvudinnehållet

Värmlänningar berättar från Slottets divan: ”Lättare öppna sig för en främling”

Publicerad:
De hundra personer som medverkar med berättelser i Christofer Bockers bok ”Slottets divan” är helt anonymiserade av författaren. ”Jag kommer varken bekräfta eller dementera om de varit uppe i Slottet, utan det får de välja själva om de vill göra”, säger han.
De hundra personer som medverkar med berättelser i Christofer Bockers bok ”Slottets divan” är helt anonymiserade av författaren. ”Jag kommer varken bekräfta eller dementera om de varit uppe i Slottet, utan det får de välja själva om de vill göra”, säger han. Foto: Malva Bocker

För tio år sedan lade sig den första personen på dramatikern Christofer Bockers divan, högst upp i det rosa Slottet i Sunne, för att mot löfte om anonymitet berätta om – ja, precis vadsomhelst.

Ytterligare 99 berättelser ligger till grund för det tusen sidor tjocka verket "Slottets divan", som nu ges ut lagom till Bokmässan.

"Lanterninen är verkligen ett magiskt rum. Det är många som vill komma hit och titta, men då får dom berätta något."

Det sade den då nyinflyttade Christofer Bocker när VF besökte honom i Sunne kring midsommar 2013, då det väldiga projektet var i sin linda. Sedan dess har vännen Marit Kapla gjort världssuccé med det närbesläktade verket "Osebol" och i uppföljaren "Kärlek på svenska" är Bocker en av de intervjuade.

– Jag tror att jag började lite tidigare än ”Osebol”, säger han försiktigt, men är sedan snabb med att hylla sin kollega.

– Något som är spännande med hennes projekt är att där alltid finns tydliga avsändare, man vet vem det är som berättar. Jag tror att det finns ett växande intresse i dag av att höra vad andra tänker. Under så lång tid har mycket handlat om att skapa sitt eget "jag", genom Facebook, Instagram och på senare tid Tiktok. Att emellanåt få ta del av andras jag i den här formen är något jag tror tilltalar oss mer och mer.

Christofer Bocker högst upp i Slottet i Sunne när VF gjorde ett reportagebesök för drygt tio år sedan. ”Jag tror att de flesta upplevde det som en väldigt trygg miljö att öppna hjärtat”, säger han i dag.
Christofer Bocker högst upp i Slottet i Sunne när VF gjorde ett reportagebesök för drygt tio år sedan. ”Jag tror att de flesta upplevde det som en väldigt trygg miljö att öppna hjärtat”, säger han i dag. Foto: Sanna Emanuelsson

Lyssnade i tre år

De hundra personer som kommer till tals i boken "Slottets divan" är helt anonymiserade, berättar Christofer Bocker. I den så kallade lanterninen uppe i Slottet fick de under en timme berätta alldeles fritt från divanen, medan han satt i en fåtölj ett stycke bort.

– Så vi såg inte varandra. Jag var tydlig med att om de skulle ångra sig så kunde de bara höra av sig inom någon månad efter samtalet, så skulle jag stryka det. Men jag tror att de flesta upplevde det som en väldigt trygg miljö att öppna hjärtat, jag fick ta del av berättelser som kom ur djupet hos människor. Ganska ofta fick jag intrycket av att det handlade om berättelser som de här personerna kanske aldrig delat med sig av tidigare. Kanske är det lättare att öppna sig för en främling, när man dessutom vet att det man berättar tas väl omhand.

Insamlandet av berättelser löpte över tre års tid. Något som förvånade Christofer Bocker, som ända sedan tidigt 2000-tal arbetat med liknande projekt, var att så många män valde att medverka.

– I mina tidigare intervjuprojekt har det ofta varit fler kvinnor än män, nu var det väldigt blandat. Och jag tror att det blev en ganska god representation av Sunne kommun överhuvudtaget. Det är alltifrån barn som berättar till någon som var lite över 90 år. Vissa bodde i Sunne, andra ute på landsbygden. En del hade flyttat härifrån och var bara tillbaka på besök.

Sunneborna berättar på divanen i Slottet

Gemensam klangbotten

Boken är uppbyggd tematiskt i tio delar.

– Det var så jag till slut lyckades forma det här materialet. Rösterna blandar sig i boken, så att det inte går att se vem som säger vad. Jag ville komponera allt som ett slags symfoni.

Christofer Bocker har tidigare gjort små dramatiserade uppsättningar av materialet som nu samlas i sin helhet i bokform.
Christofer Bocker har tidigare gjort små dramatiserade uppsättningar av materialet som nu samlas i sin helhet i bokform. Foto: Malva Bocker

Christofer Bocker berättar att han alltid varit upptagen med tanken på att människor trots alla våra olikheter har en gemensam klangbotten.

– Det är fler möten mellan människor som behövs, inte mer polarisering, säger han med övertygelse.

"Slottets divan" ges ut på det nystartade Sunneförlaget November, som Christofer Bocker och ett antal vänner driver ideellt.

– I Sverige är det kanske inte så många som känner till det, men ett av de största förlagen i Norge heter Oktober. Bland de författare som ges ut där finns Karl Ove Knausgård. Så det kändes lite kul med namnet November, som ett slags oäkta släkting på landet alldeles i närheten av gränsen.

Förlagets inriktning kommer att vara det dramatiska berättandet, där gränslandet mellan text och tal, ljud och musik utforskas.

– Nu blev det en tryckt bok som första utgåva men det ska främst handla om ljuddrama, där vi sedan gör mindre upplagor av verken i tryckt form.

Christofer Bocker gästar Värmlandsmontern på Bokmässan i Göteborg nu på fredag klockan 10.30. "Slottets divan" ges ut den 2 oktober.

Bergs boktriss inför mässan: ”Varit en fjädrig Värmlandshatt under många år”
Selma Lagerlöf fick också lyssna till samtalen i Slottet.
Selma Lagerlöf fick också lyssna till samtalen i Slottet. Foto: Sanna Emanuelsson

Artikeltaggar

BerättelserChristofer BockerFacebookFörfattareGöteborgInstagramLitteraturMarit KaplaNorgeSunneSymfonier

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.