Hoppa till huvudinnehållet

Polisen nedringd efter högljudda eventet på CCC – närboende: ”Det var ett jävla väsen”

Publicerad:
Foto: Viktor Sunnemark

Under lördagskvällen och -natten stördes många i centrala Karlstad av ett högljutt event som arrangerades vid Karlstad CCC.

– Det var ett jävla väsen, säger Rolf Ahlzén som bor i stadsdelen Haga.

Det var NWT som först berättade om den höga ljudnivån som utspelade sig under lördagskvällen och -natten. Detta efter att Rolf Ahlzén hört av sig till tidningen.

Han har bott i Haga i åtta år, men aldrig varit med om något liknande, berättar han för VF.

– Det var mycket anmärkningsvärt. Något utöver det vanliga. Det var hög ljudvolym redan när det började spelas vid 19-tiden men när det fortfarande var lika högt vid 21 och 22, då började man undra hur länge de ska hålla på egentligen?

Rolf Ahlzén tycker det hela tyder på dåligt omdöme från arrangörens sida.

– Det är bristen på hänsyn i det här som jag har så svårt att förstå. Skulle det låta så inifrån en lägenhet i ett hus så ringer ju folk störningsjouren och så får man böta.

Rolf Ahlzén kände sig, för första gången i livet säger han, manad att ringa polisen och upplysa om saken.

– Hon som jag pratade med intygade att polisen hade fått flera andra samtal, och att CCC fått tillåtelse att hålla på fram till 01 och att det var en patrull på väg dit.

”De har brustit”

Polisens presstalesperson Sophia Jiglind bekräftar att ordningsmakten ”blivit nedringd” av upprörd allmänhet som störts av den höga musiken, framförallt från stadsdelarna Haga, Norrstrand och Sundsta men även andra delar av stan.

– Våra patruller har också blivit kontaktade av allmänheten och undrat vad det är som pågår. Folk har fått sin nattsömn förstörd. De som har ringt har varit upprörda och ledsna, säger hon.

CCC har fått tillstånd beviljat för eventet, såväl för inomhus- som utomhusaktiviteter, berättar hon.

– Däremot har vi kunnat konstatera att arrangören brustit i sina åtaganden. De har spelat alldeles för hög musik. Det finns alltid ett eget ansvar när det gäller vad som är respektfullt gentemot allmänheten, speciellt om man har ett utomhusevent. Vi ser allvarligt på att man frångått det här.

Vad händer nu från er sida?

– Vi kommer att kontakta arrangören och fråga vad som hände och förklara hur vi ser på det. Förhoppningsvis var det en engångsföreteelse. Vi vill poängtera att vi har haft ett prickfritt samarbete genom alla år, det är första gången något sådant här händer.

Finns det någon misstanke om brott?

– Inte i nuläget, men de har brustit i sina åtaganden gentemot den ansökan de har fått beviljad.

Arrangören beklagar

Mattias Nord på Karlstad CCC beklagar det som har hänt, men menar samtidigt att han tycker de har gjort allt de kan från arrangörens sida innan eventet.

– Vi har sökt och fått polisens tillstånd som sträcker sig till 01, men man söker ju inte tillstånd för en viss decibel. Under veckan skrev jag själv till alla bostadsrättsföreningar runt omkring oss för att informera om eventet. Det har jag aldrig gjort förut men jag kände att jag ville göra det. Sen placerade vi scenen på festivalområdet så att högtalarna riktades in mot CCC för att minska ljudnivån ut. Men det har uppenbarligen inte räckt, säger han och fortsätter:

– Det är jätteolyckligt om ljudvolymen ändå har blivit för hög och jag får be om ursäkt till alla som blivit störda. Det vi vill är att göra Karlstad till en rolig och attraktiv plats – vi vill inte störa folks nattsömn.

Eventet, berättar han, var en intern kick off för ett företag. 1 400 personer kom till Karlstad för det i fredags och åker under söndagen.

– Det är ett internt företagsgig som ville nyttja bryggomårdet hos oss till ett festivalområde. Det är först gången vi gör en sådan grej.

Har ni hunnit dra några lärdomar från det här?

– Det får bli en utvärdering under veckan.

Vad säger du till alla dem som fått sin nattsömn förstörd?

– Framförallt vill vi be om ursäkt om vi har stört. Sen tycker jag återigen att en stadsbild måste få innehålla liv och rörelse. Men säger polisen att vi har gått över gränsen så har vi gjort det.

Mattias Nord, CCC.
Mattias Nord, CCC. Foto: Lisa Olaison
Sophia Jiglind, presstalersperson på Polisregion Bergslagen.
Sophia Jiglind, presstalersperson på Polisregion Bergslagen. Foto: LARS HEDELIN

Artikeltaggar

BrottBrott, lag och rättHagaKarlstadKarlstad CCCMattias NordMusikOrdningsmaktenRolf AhlzénSophia JiglindSundstaTillstånd

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.