Hoppa till huvudinnehållet

Högg ned 14 träd – nu kräver kommunen 1,1 miljoner: ”Vedertagen modell”

Publicerad:
På bilden som finns med i ärendeluntan har Hammarö kommun markerat vilka träd som avverkats, och de begär man nu drygt 1,1 miljoner kronor för.
På bilden som finns med i ärendeluntan har Hammarö kommun markerat vilka träd som avverkats, och de begär man nu drygt 1,1 miljoner kronor för. Foto: Hammarö kommun

Kewab tog ned 14 träd för att få plats med schaktmassor – på Hammarö kommuns mark. Nu kräver kommunen 1,1 miljoner kronor i ersättning, annars väntar en rättsprocess. Men Kewab nekar tvärt till att ha gjort något fel.

– Vi har förgäves försökt föra en dialog, säger kommunjuristen Louise Berglund.

Det var vintern 2021-2022 som Kewab kontaktade en privatperson som äger mark efter Hovlandavägen på Hammarö. Företaget behövde en yta för att tillfälligt förvara schaktmassor. Markägaren åkte ut och visade var det kunde ske – men därefter gick något snett.

Strax därefter upptäckte nämligen kommunanställda att åverkan skett på kommunens mark. Träd hade sågats ned, en grusad yta anlagts och schaktmassor hade placerats på ett sätt som blockerade en vägtrumma. Det fanns även skador på både bilvägen och gång- och cykelvägen intill.

Hammarö kommun vände sig först till den private markägaren med anspråkskraven, men denne svor sig fri.

Det aktuella området innan avverkning.
Det aktuella området innan avverkning. Foto: Hammarö kommun

– Vi har träffat honom och fått en bild av vad som hände. Han hävdar att han var väldigt tydlig med var gränserna mellan hans och kommunens tomt gick. Därefter har vi vid flera tillfällen försökt få till stånd en dialog med Kewab, men de har inte svarat annat än brevledes.

I brevsvaren hävdar Kewabs juridiska ombud i syrliga ordalag att markägarens version inte stämmer:

– De uppgifter som lämnats är både felaktiga och motsägelsefulla. Om jag förstår det rätt uppger XX att han varit på plats och pekat ut tomtgränsen, men att Kewab därefter på eget bevåg och utan att vidtala XX vidtagit stora åtgärder på egen hand. Det motsägelsefulla och orimliga i det är uppenbart.

Området efter avverkningen.
Området efter avverkningen. Foto: Hammarö kommun

Med det bestrider man alla skadeståndskrav.

I slutänden har Hammarö kommun ändå valt att rikta sina anspråk mot Kewab, detta eftersom det är ostridigt att företaget genomfört åtgärderna.

– Vi har varit tydliga med att vi kan diskutera summan, men de har inte varit intresserade av någon diskussion överhuvudtaget, säger Louise Karlsson som nyligen skickade ett sista erbjudande om dialog till Kewabs juridiska ombud.

Om inte det hörsammas väntar en rättsprocess.

Ni begär 1,1 miljoner kronor för 14 träd?

– Ja, det är den vedertagna modellen som kommunen anger i sina grävföreskrifter, den så kallade Alnarpsmodellen. Det handlar dels om en värdering på varje träd, dels kostnaden för återplantering.

Fem av träden var tallar på en diameter på 25-30 centimeter, de värderas till drygt 100 000 kronor styck. Det fanns även en fullvuxen sälg med stamdiameter på 75 centimeter som också värderas till över 100 000.

VF har sökt Kewabs juridiska ombud, som via mejl svarat att han inte kommenterar pågående ärenden.

Artikeltaggar

ÅtgärderBrott, lag och rättGång- och cykelvägHammaröHammarö kommunKewabSamhälleSkog

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.