Hoppa till huvudinnehållet

Som jag hoppas på de unga uppkörarna

Publicerad:
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Efter att uppkörningarna i Karlstad flyttat utanför centrum ser jag allt oftare ungdomar som fixat – eller bommat? – uppkörningen.

Jag minns inte mycket från när jag höll på och övningskörde på City trafikskola, var det väl, som då låg inklämt ovanpå den mack som låg där Max ligger i Karlskoga i dag. Men jag minns när jag en gång under en övningskörning körde över en järnvägsövergång och körläraren finurligt frågade mig om jag såg det rosa loket på spåret en bit bort, och det gjorde jag ju inte eftersom jag inte tittade på spåret eftersom det var fritt fram att köra.

Något rosa lok fanns förstås inte heller, det var bara körlärarens sätt att försöka få mig att förstå att alltid kolla åt alla håll vars jag än kör min bil och det har jag anammat, och det är något en del av Karlstads bilister också borde anamma.

Hur som helst – rätt vad det är så kör jag nu för tiden förbi Trafikverkets lokaler för uppkörning och inte sällan ser jag ungdomar häckandes vid busshållplatsen intill.

Det går aldrig att se på dem hur det har gått men jag hoppas alltid att det bakom de känslolösa anletena finns känslor av glädje och lättnad. Samma känslor som de jag kände efter klarat kortet genom att ha pratat fotboll med en förarprövare från Örebro i 30 minuter.

Å andra sidan – med körkortet säkrat kanske man inte tar bussen hem. Och gör man det ändå så borde Värmlandstrafik i det snaraste sätta upp en busskur där, så att inte nykörkortade ungdomar behöver huttra i regnet.

Artikeltaggar

GomorronKarlskogaKarlstadTrafikTrafikskolorTrafikverket