Hoppa till huvudinnehållet

Östre efter jätteskrällen i Unionskampen: ”Stolt över hästen”

Publicerad:
Stumne Fyr i segerdefilering.
Stumne Fyr i segerdefilering. Foto: Malin Albinsson

Det blev riktig överraskning i årets upplaga av Unionskampen för först i mål och det med god marginal var 71-oddsaren Stumne Fyr med Ole Johan Östre som i sista kurvan kopplade greppet på storfavoriten Tangen Bork och vann på 20,4/2 140 meter autostart vilket är den tredje snabbaste segertiden i loppets historia.

Uppfödare och tränare till hästen är Merete Viksås som var minst sagt överlycklig efter skrällsegern med hästen som var streckad på 0,4 procent av V75-kupongerna och såg till att det blev drygt 2,8 miljoner för sju rätt trots att storfavoriten vann den sista avdelningen.

– Jag är så stolt över den här hästen som aldrig gör ett dåligt lopp och jag är tacksam att jag får träna hästen..

Kusken Ole Johan Öster åkte inte ut till loppet med några större segerambitioner.

– Om det löste sig till max så hoppades jag att vi kunde bli trea-fyra men hästen har blivit bättre och bättre, kommenterade Östre efter en av hans största segrar någonsin.

Rejäl körning då Tangen Trygg från innerspåret länge höll emot B.W Sture med Örjan Kihlström vilket kostade 15,8. Favoriten Tangen Bork övertog spets efter en kilometer som travades efter 18,5 och i det läget var det en kvintett som hade gått loss från de övriga. Stumne Fyr klev ut i andra utvändigt varvet kvar och kunde sedan avväpna favorient så att Ole Johan Östre kunde göra segergest i god tid innan mållinjen. Total norsk dominans då även trean i mål Philip Ess är från vårt västra grannland. Jan Olov Persson som hade med en kvartett i loppet fick nöja sig men ett fjärdepris för Bäckläs Uriel medan de övriga tre blev oplacerade.

Mantorpstränaren Per K Eriksson som vunnit Hambletonian tre gånger under de år han var verksam i USA har uppenbarligen fått fram en stjärna som kan göra sig gällande i alla sammanhang nästa år. Lozano Di Quattro fick till en början ett lopp i andra utvändigt men svarade attack bakifrån efter ett varv och fick trava resten av loppet i dödens. Det bekom inte hästen som med Tobias J Gustafsson i sulkyn avslutade sista varvet på 9,9 och vann med flera längder före Lucifer Boko med Jepson. Segertiden 1 11,5 var klart snabbbare än i både guld och silverloppen vilket säger en del om hästens kapacitet.

Ture L.A visade toppform senast och nu var det spetsläge i silverdivisionen för Johan Untersteiners häst som enkelt tog sig till ledning samtidigt som favoriten Imperator Am startgalopperade. Efter ett sista halvvarv under tio-tempo blev det lätt seger före Imperator Am som var heroisk som tvåa. Trea från vinnarhålet med krafter kvar blev Versace Face.

Publiksiffran blev drygt 3 100 personer under en dag med regn och strul med ATG hemsida vilket gjorde att många spel inte kunde göras trots att starttiden för V75-spelet flyttades fram en kvart.

Stumne Fyr i segerdefilering efter sin skräll.

Artikeltaggar

ATGJohan UntersteinerOle Johan ÖstreÖrjan KihlströmSportTravUnionskampenV75

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.