Hoppa till huvudinnehållet

Matade slag på sambon – framför barnet: ”Skulle varva ner”

Publicerad:
Nu väntar nästan två års fängelse för den 36-årige mannen.
Nu väntar nästan två års fängelse för den 36-årige mannen. Foto: Tor Erik Schrøder

Mitt i juni i år flög den 36-årige mannen plötsligt på sin sambo och började mata slag – mitt framför deras gemensamma barn. Nu har han fått sin dom.

Den 36-årige mannen berättade under rättegången att han hade köpt ett par liter vin och ville använda dessa för att varva ner på denna semesterns andra dag.

Hans, dåvarande, sambo anade tidigt oråd eftersom hennes erfarenhet av mannen var att han blir aggressiv som person när han dricker.

Och det skulle visa sig att hennes oro var berättigad. Under kvällen, när paret satt i soffan med sitt gemensamma barn emellan sig, började 36-åringen bli nedlåtande mot henne. Han ifrågasatte hennes sexualitet, sa att han ”skulle döda homosexuella personer”, har hon berättat, och plötsligt reste han sig från sin plats och satte sig grensle över kvinnan – och började slå.

”Det var många slag”, har kvinnan berättat, och slagen utdelades framför ögonen på barnet som satt bara någon meter bort.

Kvinnan och mannen hamnade till slut på golvet och där fortsatte misshandel: ”På golvet sparkade och knäade han henne upprepade gånger i ryggen”, står det beskrivet i domen – och sen slet han tag i hennes hår och drog upp henne till soffan igen, där misshandeln fortsatte.

På fredagen dömdes 36-åringen till ett år och tio månaders fängelse för grov misshandel – och barnfridsbrott, eftersom misshandeln skedde framför barnet som i förhör har berättat att ”pappa slog mamma mot huvudet och var arg” och att ”mamma hade ont och skrek”.

Förutom det inledande, om att 36-åringen ville varva ner med vin, har han inte kunnat berätta särskilt mycket om misshandeln. Han minns inte det ex-sambon påstått att han har sagt, och han känner inte heller till att han blivit aggressiv vid alkoholkonsumtion. Därmed har han varken kunnat erkänna eller förneka brott eftersom han vid tillfället var så drucken att han inte minns något förrän han vaknade till i hallen och ”hörde röster”.

I domen skriver tingsrätten att 36-åringens agerande mot den dåvarande sambon var ”utdraget” och att han vid tillfället ”påvisat särskilt stor hänsynslöshet” samt att något annat alternativ till en fängelsedom inte fanns.

36-åringen ska också betala skadestånd på 70 000 kronor till barnet och 77 000 kronor till ex-sambon.

Artikeltaggar

BrottBrott, lag och rättFängelseHotMisshandelVåld i nära relationerVåld mot kvinnor

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.