Hoppa till huvudinnehållet

Det tar emot, men jag är nog böjd att hålla med högergänget om Café August

Publicerad:
Erik Nilsson (KD), Alexander Torin (M) och Niklas Wikström (L) är missnöjda över hanteringen av Karlstad kommuns köp av Café August.
Erik Nilsson (KD), Alexander Torin (M) och Niklas Wikström (L) är missnöjda över hanteringen av Karlstad kommuns köp av Café August. Foto: Tommy Andersson

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Det var väl onödigt att skapa politiskt bråk kring Café August när majoriteten inte ens vet vad de vill göra med stället?

Det är en fantastisk byggnad. Kanske ännu mer i dag än innan alla nya och själsdödande trista (förlåt men insidan är förhoppningsvis och förmodligen så mycket trevligare) höghus började täcka varenda liten yta i Karlstads centrala delar. Nu sticker den ut extra mycket. Hade någon haft intresset och de ekonomiska musklerna att fortsätta caféverksamhet i Café August-huset, vore inget alternativ roligare.

Men det är lättare att drömma om än att faktiskt genomföra. Drömmarna som kommenterar på VF:s Facebookssida vill att det ska vara som förr. Ja, som för många år sedan med tanke på att caféet nu stängde permanent för många år sedan.

Och jag fattar precis. Varför kan det som känns objektivt bra och vackert bara inte få vara i fred från alla krav på effektiviseringar och vinstkrav och moderniteter?

Sanningen är dock den att ingen kommersiell aktör, som det så tjusigt kallas, verkar ha varit intresserad av att köpa fastigheten. Ingen vill/tror sig kunna driva ett café där. Inget av byggbolagen vill köpa marken för att bygga ännu ett höghus, om än förmodligen mest då för att detaljplanen inte tillåter det.

In träder Karlstad kommun och slår till. 5,9 miljoner på bordet, men ingen riktig plan för vad man ska göra med fastigheten. Inte driva café i alla fall, säger Monika Bubholz (MP), ordförande i teknik- och fastighetsnämnden till VF - för att bara några dagar senare hålla även den eventualiteten öppen.

Men nej, det blir väl knappast fråga om det eller om att arrendera ut till nån annan som kanske vill driva café heller, får man väl anta. Det är ingen kommunal kärnverksamhet och väcker bara frågor och kritik mot snedvriden konkurrens.

Men tomten är ”attraktiv” säger miljöpartisten och spekulerar i om det möjligen kan bli plats för en ny förskola. En till. Det har ju byggts rätt många i kommunen de senaste åren, och planeras för ännu fler.

Lite konstigt är det allt.

Det blir ännu lite konstigare när man sedan tar del av oppositionstrions kritik mot köpet … och håller med om praktiskt taget allt de säger.

Alexander Torin, den moderata oppositionsledaren, har onekligen en poäng när han i VF menar att ”det politiska styret borde ha haft en dialog med oss i oppositionen innan de agerade”, inte minst när det gäller frågan om att förvärva ytterligare en fastighet när kommunen kämpar med de man redan har.

I NWT framhåller Torin att ”fastighetens möjligheter att säljas har varit påverkade av de detaljplaner som finns och som styr vad man kan bedriva för verksamhet här. När kommunen vill köpa det för att ha en förskola här då har man ju ändrat spelreglerna för försäljningen”.

Det är också helt sant. Så även kristdemokraten Erik Nilssons pik om hur det väl inte är kommunens uppgift ”att köpa en fastighet för att sedan lägga en död hand över verksamheten”.

Och om ledarsidan inte är utmattad nog över att hålla med Karlstads högerpolitikern har även liberalen Niklas Wikström poänger när han dels ifrågasätter behovet av fler förskolor, dels tycker att kommunen ”bör värna om de grönytor och parkmiljöer som finns”, speciellt när det gäller de områden som de senaste åren fått kraftig bostadsförtätning.

Allt trion framhåller känns som frågor som ärligt talat högst rimligen både kunde och borde ha lyfts och diskuterats innan beslutet fattades.

Normalisera snack över blockgränserna i stället för skarpa, hårda politiska linjer i onödan. Speciellt i dessa polariserade tider. Det hade inte kostat de grönröda nåt.

Oppositionen rasar efter kommunens avsikter att köpa Café August: ”Det finns ingen plan”Köpet av Café August i hamn – kan fortsätta som café: ”Öppna för alla möjligheter”

Artikeltaggar

Alexander TorinBostad och byggenCafé AugustDetaljplanerErik NilssonFastigheterFörskolorKarlstadKristdemokraternaMiljöpartietModeraternaMonika BubholzNiklas WikströmPolitik