Hoppa till huvudinnehållet

Hyresförhandlingar i Karlstad – vill höja med 12 procent: ”Hårt pressade”

Publicerad:
Rikard Ljunggren, Vd på Fastighetsägarna GFR, uttalar sig i ett pressmeddelande om att branschorganisationen vill höja hyrorna med 12 procent.
Rikard Ljunggren, Vd på Fastighetsägarna GFR, uttalar sig i ett pressmeddelande om att branschorganisationen vill höja hyrorna med 12 procent. Foto: Sofia Sabel

Fastighetsägarna vill höja hyrorna med 12 procent i Karlstad. Nu inleds hyresförhandlingarna om nästa års hyror.

Fastighetsägarna går på fredagen ut och påkallar hyresförhandlingar i Karlstad. Branschorganisationen yrkar att hyran höjs med 12 procent under nästa år. Det är 4 168 lägenheter i Karlstad som omfattas av förhandlingen.

De senaste tre åren har kostnaderna för fastighetsägare ökat med 14 procent, menar Fastighetsägarna.

– Både branschen och hushållen är hårt pressade, men om fastighetsbranschen inte får kostnadstäckning är det våra hyresgäster som drabbas när fastighetsägare tvingas till neddragningar och måste skjuta fram åtgärder som bidrar till trivsel och nöjdhet, säger Rikard Ljunggren, Vd på Fastighetsägarna GFR, i ett pressmeddelande.

Fastighetsägarna menar att en boende i en normalstor bostadsrättstrea under det senaste året har sett sina boendekostnader öka med 8 000 kronor i månaden. Medan motsvarande för en hyresrätt, med årets yrkande, ligger på cirka 800 kronor.

Hyresgäster förväntar sig höjda hyror

I en Novusmätning*, på uppdrag av Fastighetsägarna, uppger 82 procent av de tillfrågade hyresgästerna att de förväntar sig en höjning som är lika stor eller större än föregående år. Sex av tio hyresgäster uppger i undersökningen att de skulle ha lätt för att klara det ekonomiskt. En av tio hyresgäster skulle ha mycket svårt att klara en större höjning än förra året.

– Undersökningen visar att hyresgästerna är förberedda på att hyran kommer att behöva höjas mer än vad vi varit vana vid de senaste åren. Men för de hyresgäster som befinner sig i en väldigt ansträngd ekonomisk situation måste det finnas ett starkt socialt skyddsnät, till exempel behöver bostadsbidraget utvecklas och moderniseras, säger Rikard Ljunggren, i ett pressmeddelande.

Förhandlingarna väntas bli tuffa

För första gången kan en tvistelösning tillämpas i händelse av att parterna inte kommer överens. Det innebär att det finns en vägledning för förhandlingarna som parterna gemensamt utarbetat. Därför hoppas Fastighetsägarna att årets förhandlingar kan bli klara snabbare än tidigare år.

Fakta Novusmätningen

Undersökningen är genomförd bland 500 svenska hyresgäster och är gjord av Novus på uppdrag av Fastighetsägarna innan årets hyresförhandlingar inleddes (den 7 -12 september 2023). Målgruppen är personer i åldrarna 18-84 år som hyr sitt boende i första hand. Undersökningen är genomförd via webb-intervjuer i Novus slumpmässigt rekryterade Sverigepanel.

Källa: Fastighetsägarna

Artikeltaggar

Bostad och byggenKarlstadLägenheterNovus

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.