Hoppa till huvudinnehållet

Fyra lärare i Värmland är nominerade till nationellt pris: ”Fantastiska exempel”

Publicerad:
Fyra värmländska lärare är nominerade till Guldäpplet 2023.
Fyra värmländska lärare är nominerade till Guldäpplet 2023. Foto: Bo Hermansson

Fyra lärare i Värmland är nominerade till nationella lärarutmärkelsen ”Guldäpplet”.

Priset ska delas ut i Stockholm den 26 oktober.

– Det vi ser i år hos de nominerade är digitalt kompetenta lärare som tänker helhet i elevernas utveckling, säger Robert Fahlgren, Guldäpplets vice ordförande.

Lärarutmärkelsen Guldäpplet uppmärksammar lärare i hela Sverige, från förskola till gymnasium och komvux. Priset vill framhålla hur skickliga lärare använder de verktyg sammanhanget kräver, fångar elevernas intresse och engagemang, utmanar eleverna och utvecklar dem.

Priset har delats ut sedan 2002, och i år är fyra värmländska lärare nominerade av sina kollegor och skolledningar, för sina undervisningsmetoder.

– Vi ser fantastiska exempel på hur engagerade lärare öppnar dörrar till nya världar, säger Peter Becker, ordförande för Guldäpplet, i ett pressmeddelande.

En av lärarna i fråga är Janni Karlsson, förskollärare och IT-pedagog på förskolan Skogsgläntan i Kil. Hon är nominerad för sitt arbete med digitalisering i förskolan.

Tre nominerade i Karlstad

De tre andra nominerade lärarna i länet är verksamma i Karlstad kommun.

Ida Carlén, förskollärare på Sångtrastens förskola, är nominerad bland annat för sitt sätt att inkludera digitala verktyg på ett enkelt sätt med målet att de digitala verktygen ska ha en lika självklar plats i undervisningen som papper och penna.

Viviana Lind, lärare på grundskolans tidigare år på Södra Råtorps skola, är nominerad för att hon håller sig ständigt uppdaterad inom läraryrket och framför allt inom det digitala.

Wioletta Kosecka, modersmålslärare i polska och IT-handledare på Modersmålsenheten, är nominerad för att hon utforskar möjligheterna med digitala verktyg som stöd i lärandet och omvandlar nya kunskaper till praxis i sin egen verksamhet.

– Det vi ser i år hos de nominerade är, digitalt kompetenta lärare som tänker helhet i elevernas utveckling, säger Robert Fahlgren, vice ordförande Sveriges Lärare samt Guldäpplets vice ordförande, i ett pressmeddelande.

Bland de nominerade utser juryn, bestående av tidigare pristagare och partners, tre finalister som presenteras onsdagen den 4 oktober. Prisutdelningen kommer att ske i samband med Guldäpplets Dag, i Stockholm den 26 oktober.

Det här är Guldäpplet

Guldäpplet är en årlig utmärkelse sedan 2002 som syftar till att synliggöra lärare som utvecklar skolan och undervisningen med stöd av digitala verktyg, medier och arbetsformer. Lärare som lyfter både sina egna elever och sina kollegor, genom samarbete och delande av erfarenheter.

Nomineringarna görs av kollegor, skolledare och skolhuvudmän över hela landet. Det betyder att det är skolans professioner som väljer ut, motiverar och lyfter fram sina kandidater. Utmärkelsen blir på så vis en spegling av professionernas egen bedömning av viktiga insatser och trender.

Artikeltaggar

GuldäppletKarlstadLärareMänskligtSkola och utbildningStockholmSveriges LärareUndervisningUtmärkelserVärmlands län

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.