Hoppa till huvudinnehållet

Farmaceut misstänks ha plockat ut mediciner – hittade på recept från kunder

Publicerad:
Mannen misstänks för att bland annat ha skrivit ut oxikodon.
Mannen misstänks för att bland annat ha skrivit ut oxikodon. Foto: Keith Srakocic

En apoteksanställd man misstänks för flera grova brott – bland annat ska han ha plockat ut mängder med tunga mediciner utan patienternas vetskap.

Det sitter en farmaceut i häktet, och där har han suttit sedan i början av juli.

Anledningen till att han sitter där är för att han genom sitt yrke och på sitt jobb tros ha plockat ut stora mängder narkotikaklassade tabletter.

– Jag kan säga så här, att vi tror inte att det rör sig om eget bruk i det här fallet, säger åklagare Magnus Feldth Håpnes.

Brotten han misstänks för är i tur och ordning grovt narkotikabrott, grov urkundsförfalskning och grovt bedrägeri. Bland annat ska han ha förfalskat recept och använt kundernas namn.

– Han har helt enkelt hittat på recepten, säger Magnus Feldth Håpnes.

I handlingar som hanterats av Inspektionen för vård och omsorg, framgår att mannen tagit ut nära 70 000 tabletter och kapslar under de tre år som polisen misstänker att han hållit på.

I samma dokument skrivs att mannen ”har fabricerat förskrivningar genom att använda läkares förskrivar- och arbetsplatskoder” och att det hela upptäcktes när en ”medarbetare inom logistikavdelningen” upptäckte att det från det aktuella apoteket levererades ”oväntat mycket” tunga mediciner – däribland oxikodon.

Gällande det grova bedrägeriet, som upptäcktes under sommaren, handlar det om återköp, enligt åklagaren.

– Det gäller att han har gjort återköp på jobbet som inte har varit korrekta.

När ett eventuellt åtal mot mannen kan lämnas in var på torsdagen inte klart.

Artikeltaggar

ÅklagareBedrägerierBrottBrott, lag och rättMagnus Feldth HåpnesNarkotikabrott

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.