Hoppa till huvudinnehållet

400 ärenden har hanterats – men ändå lång kö: ”Jobbar på ett helt annat sätt”

Publicerad:
Anders Tallgren (S), ordförande i stadsbyggnadsnämnden, berättar att antalet öppna tillsynsärenden har bantats under 2023 till drygt 800.
Anders Tallgren (S), ordförande i stadsbyggnadsnämnden, berättar att antalet öppna tillsynsärenden har bantats under 2023 till drygt 800. Foto: Eva Häggdahl

Karlstads kommun har fått kritik för att lägga tillsynsärenden på hög. Nu har man lyckats banta listan något.

– Vi har inte fått bort hela kön, men jobbar på ett helt annat sätt och fortsättning följer under 2024, säger Anders Tallgren (S).

Han är ordförande i stadsbyggnadsnämnden som ansvarar för kommunens tillsyn som varit eftersatt under ett antal år. En extremt hög tillväxttakt har gjort att förvaltningen gett lovärenden förtur.

Vid årsskiftet fanns det 950 öppna tillsynsärenden. Det fick Karlstadspartiets talesperson Peter Sörensen att kraftigt reagera.

– Man trycker gasen i botten på byggandet, struntar helt i ansvaret för den egeninitierade tillsynen och lägger inkomna ärenden på hög. Det är ett haveri, sade Peter Sörensen i ett pressmeddelande i mars 2023.

Det grönröda styret och förvaltningen tog till sig av kritiken och öronmärkte två handläggare för tillsynsärenden.

– Vi var uppe och kände på 1 000 ärenden, och det var det som triggade debatten, säger Anders Tallgren.

Enligt den senaste statistiken har stadsbyggnadsförvaltningen hanterat 400 ärenden under året.

– Sedan har det tillkommit 200 nya ärenden. Men det är ett steg i rätt riktning och visar att vi tryckt ner antalet öppna ärenden, säger Tallgren och lägger till att vissa av de hanterade ärendena kanske inte var helt aktuella längre.

Drygt 800 ärenden är fortfarande pågående.

Marie Eddeborn, tillförordnad stadsbyggnadsdirektör, öppnar för möjligheten att avdela ytterligare resurser för tillsyn.

– Går arbetet ner på tillväxt- och bygglovssidan kan andra handläggare stötta upp, men än så länge har vi haft fullt upp att hålla handläggningstiderna, säger hon.

LÄS OCKSÅ:

Artikeltaggar

Anders TallgrenFörvaltningKarlstadpartiet LivskvalitetKarlstads kommunPeter SörensenSamhälleSocialdemokraternaStatistikTillväxt

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.