Hoppa till huvudinnehållet

Kovänder i LSS-frågan: ”Ett självklart val att backa”

Publicerad:
Diskussionerna fortsätter rörande kommunens förslag om att lägga ut personlig assistans på privata aktörer.
Diskussionerna fortsätter rörande kommunens förslag om att lägga ut personlig assistans på privata aktörer. Foto: Daniel Olausson

Centerpartiet ställde sig tidigt positiva till att lägga ut personlig assistans på privata aktörer.

Men kom att ändra sig.

– Det var ett självklart val att backa när det framkom nya uppgifter, säger Sophie Janulf (C), vide ordförande i socialutskottet.

I grund och botten positivt inställd till privata aktörer ansåg sig partiet tryggt i den information som gavs rörande ärendet vid socialutskottets sammanträde för lite drygt en månad sedan.

Men som det också har rapporterats om i omgångar efter det uppstod snabbt en hel del frågetecken.

– Vi ställde oss också kritiska till att risk- och konsekvensanalysen var bristfällig och det skrev vi också i vår protokollsanteckning, förklarar Sophie Janulf.

– Det är ju viktigt att kommer upp så mycket fakta som möjligt, särskilt nu när det har saknats viktig fakta. Det behöver utredas mer och fler som anhöriga, kunder och personal behöver involveras vilket också blev rätt tydligt för att vi ska få en så bred och korrekt bild som möjligt.

Sophie Janulf (C) är vice ordförande i socialutskottet och är mån om att eventuella förändringar inte ska påverka de som berörs.
Sophie Janulf (C) är vice ordförande i socialutskottet och är mån om att eventuella förändringar inte ska påverka de som berörs. Foto: Moa Andersson

Hon framför att förändringsarbete är nödvändigt i kommunens verksamheter med tanke på utmaningar kopplade till bemanning och ekonomi, men trycker extra på att eventuella förändringar inte får ske på bekostnad av omsorgstagarnas livskvalitet.

– Och blir det billigare för oss är det också jättebra, men det är inte det som styr, det kan det inte vara i de här fallen. Trygghet och kvalitet ska alltid gå före och det här är en jättestor fråga och en av de svåraste som alla kommuner står inför. Men vi måste skydda och ta hand om dem som behöver mest hjälp och som inte alltid kan komma till tals, på det sättet är det ett test för vilket slags samhälle vi har och hur vi tar hand om dem som verkligen behöver oss.

Drog tillbaks ärendet

Kommunalrådet Henrik Frykberger (M) drog som sagt tillbaks frågan från kommunstyrelsens dagordning förra veckan för möjligheten att räta ut de frågetecken som har uppstått i samband med att förslaget lagts fram och passerat socialutskottet.

Han förklarar också att en mer grundlig och utförlig diskussion med berörda parter hade varit svår att genomföra i ett tidigare stadium.

– Vår förvaltning kan ju inte gå ut och börja prata med personal och brukare innan politiken har beslutat, säger han.

– Skulle politiken då säga nej till förslaget så är det ju olyckligt om man väcker frågan och gör dem oroliga.

LÄS MER:

Yvonnes oro för sin autistiske son: ”Fullständigt livrädd för vad som händer”

Artikeltaggar

CenterpartietFörvaltningHenrik FrykbergerKommunstyrelsenModeraternaPersonlig assistansPolitikSophie JanulfSunne

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.