Hoppa till huvudinnehållet

Skadegörelse stänger kyrka: ”Man blir väldigt ledsen”

Publicerad:
Trefaldighetskyrkan i Arvika är stängd efter att ha utsatts för skadegörelse.
Trefaldighetskyrkan i Arvika är stängd efter att ha utsatts för skadegörelse. Foto: Hans-Åke Henriksson

Trefaldighetskyrkan i Arvika utsattes för skadegörelse i tisdags. Nu är den stängd tills vidare medan omfattningen av skadorna kartläggs.

– Den stora oron är att orgeln skadats, säger kyrkoherde Charlotte Mackenrott.

Det var på tisdagseftermiddagen som någon eller några gick in i kyrkan, rev loss en pulversläckare och tömde den i vapenrummet. Även en vattensläckare hade tömts. Vandalen eller vandalerna försökte också rycka loss en andra pulversläckare, men då gick brandlarmet.

– Brandkåren var på plats supersnabbt. Då var det som en dimma efter pulversläckaren i hela vapenrummet och det hade läckt in kyrkan. När sedan pulvret lägger sig så är det frätande på metall, säger Charlotte Mackenrott

Hur skadorna ser ut är för tidigt att säga, en första kontroll gjorde under torsdagen och mer inspektioner väntar i nästa vecka. Den stora oron är att orgeln ska ha skadats.

– Den är ömtålig och dyrbar. Vi vet inte om den har klarat sig, eller om den behöver plockas ner och rengöras i grunden. I så fall blir det dyrt, säger Charlotte Mackenrott.

Polisanmälan är gjord två gånger om. Förutom kyrkan har även länsstyrelsen gjort en anmälan eftersom det kan röra sig om brott mot kulturminneslagen.

Hur länge kyrkan behöver hålla stäng är oklart i nuläget.

– Vi har pratat med en kyrka på Gotland där någon tömt pulversläckare, och det saneringsarbetet tog fyra månader. Men där kanske det fanns ännu mer äldre saker och det kanske var en äldre kyrka. Trefaldighetskyrkan är från början av 1900-talet.

Många har hört av sig till Charlotte Mackenrott och uttryckt stöd.

– Jag har fått väldigt många sms från människor som beklagar. Många blir berörda när det rör sig om kyrkorum. Vi som anställda är nog mer fokuserade på att det här ska bli rätt nu, vi är väldigt aktiva och funktionella. Men man blir ju väldigt ledsen.

För Trefaldighetskyrkan i Arvika har det varit viktigt att hålla dörrarna öppna för besökare. Det är ingenting som kommer förändras när väl kyrkan kan slå upp portarna igen.

– Det här ska inte få förstöra det, säger Charlotte Mackenrott

Artikeltaggar

ArvikaBrott, lag och rättCharlotte MackenrottGotlands länKyrkorPolisanmälanSkadegörelseTrefaldighetskyrkan

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.