Hoppa till huvudinnehållet

Oppositionens krav – vägra följ eventuell angiverilag: ”Vår personal är inga gränspoliser”

Publicerad:
Det är företrädare från Centerpartiet, Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet som gemensamt lämnat in sin skrivelse om den anmälningsplikt som utreds.
Det är företrädare från Centerpartiet, Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet som gemensamt lämnat in sin skrivelse om den anmälningsplikt som utreds. Foto: Daniel Olausson

Motståndet mot den så kallade angiverilagen ökar även på lokal nivå.

Oppositionspolitiker i både Hagfors och Sunne kräver att respektive kommuner säger nej – redan innan det blivit ett förslag.

– Vår personal är lärare, undersköterskor, bibliotekarier och köksbiträden, de ska inte behöva agera gränspoliser, skriver politikerna.

Förra helgen samlades tusentals protesterande i Stockholm för att markera sitt missnöje mot lagförslaget om informationsplikt och de utredningsdirektiv som regeringen och Sverigedemokraterna gick vidare med i slutet av augusti.

Utredaren ska i korthet undersöka möjligheterna att införa anmälningsplikt av papperslösa i samtliga offentliga verksamheter, men det har också aviserats om undantag för exempelvis skol- och vårdpersonal. Och runt om i landet börjar även kommunstyrelser fatta lokala beslut om att inte lyda den eventuella plikten om lagen skulle införas.

I Hagfors är det politiker från Socialdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet som står bakom skrivelsen.
I Hagfors är det politiker från Socialdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet som står bakom skrivelsen. Foto: Daniel Olausson

Här har även oppositionspartierna i Hagfors och Sunne reagerat och med gemensamma skrivelser kommit med så kallade initiativ om att respektive kommun ska ta ställning mot ett införande av anmälningsplikt.

”Anmälningsplikten handlar om att medarbetare inom vård och omsorg, på skolor, förskolor och fritidsgårdar, på bibliotek och inom socialtjänsten blir skyldiga att anmäla elever och barn, ungdomar och vuxna som är i behov av stöd och hjälp”, skriver partierna och fortsätter:

”Det skulle innebära att anställda inom kommuner och annan offentlig verksamhet blir skyldiga att agera i strid med deras yrkesmässiga värdegrund. Det riskerar också göra det svårare att rekrytera till välfärdsyrkena vilket är mycket olyckligt”.

Exakt vad utredaren landar i för slutligt lagförslag vet man inte i nuläget, men lagen skulle kunna innebära krav på att anmäla papperslösa eller personer som befinner sig i Sverige illegalt. Det är en av punkterna i det så kallade Tidöavtalet som slutits mellan regeringspartierna och Sverigedemokraterna.

Artikeltaggar

CenterpartietHagforsKommunstyrelsenLagstiftningMiljöpartietPapperslösaPolitikSocialdemokraternaSunneSverigedemokraternaVänsterpartiet

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.