Hoppa till huvudinnehållet

Gamla ägarna nöjda med försäljningen av Café August: ”Var sak har sin tid”

Publicerad:
Reporter Stefan Mitander
Stefan Mitander
stefan.mitander@vf.se
kommunen köper Café August, och de gamla ägarna Ann-Catrin och Ulf Bråth är nöjda med försäljningen.
kommunen köper Café August, och de gamla ägarna Ann-Catrin och Ulf Bråth är nöjda med försäljningen. Foto: Tommy Andersson

I veckan blev det hastigt klart att kommunen köper Café August i Karlstad för 5,9 miljoner kronor. De gamla ägarna Ann-Catrin och Ulf Bråth sökte länge efter någon som vill driva verksamheten vidare, men så blev det alltså inte.

– Jag vet ju hur mycket arbete det är, så jag hade inte så stora förhoppningar på det, säger Ann-Catrin Bråth.

Exakt vad kommunen kommer göra med Café August är inte klart, men det är inte en fråga som Ann-Catrin Bråth tänker lägga någon större tankemöda på. Inte heller om huset kommer rivas eller inte.

– Det är upp till köparen. Huset är från slutet av 1800-talet och har utbyggt om hur många gånger som helst, och kvaliteten blir väl inte superbra då. Så det får man väl bara acceptera, säger hon.

När hörde ni av kommunen för första gången i den här frågan?

– Det var för ett par år sedan, då kände jag mig inte riktigt redo. Men nu har det funnits tid att bearbeta det.

Ett önskemål finns dock för platsens framtid.

– Om det är så att de river och bygger en förskola så önskar jag att de håller stilen något sånär. Inte en kopia, men att det syns att här har det varit något maritimt. Så kan väl förskolan heta August, skrattar hon.

De många kommentarerna i sociala medier där folk uttryckt missnöje med kommunens planer har inte gått Ann-Catrin Bråth förbi.

– Men jag tror folk glömmer att vi faktiskt stängde för sju år sedan, på kommentarerna kan man tro att det var igår. Samtidigt känns det ju jättebra att se att folk har så fina minnen, det värmer hjärtat. Vi själva har ju också många fina minnen därifrån. Men var sak har sin tid, och vi blir inte yngre precis.

Förhoppningen var från början att någon skulle vilja driva caféet vidare i samma anda, men Ann-Catrin Bråth förstod att det inte skulle bli lätt att finna någon som var beredd på slitet.

– Jag vet hur mycket arbete det är och vilket jobb vi lagt ner, så jag hade väl inte så stora förhoppningar på det. Det hade varit om det kanske varit någon förening som tog över.

Är ni nöjda med köpeskillingen?

– Det vill jag inte kommentera.

Hur går ni själva vidare med livet nu?

– Vi är ju pensionärer, så vi går väl vidare som pensionärer gör. Njuter av ledigheten, säger Ann-Catrin Bråth.

Artikeltaggar

Café AugustEkonomiFörskolorFörsäljningKarlstadNöje/KulturSociala medier

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.