Hoppa till huvudinnehållet

Efterlysning: Hundra år gammal skylt har mystiskt försvunnit – ”Väldigt unik”

Publicerad:
Skylten som försvann i Osebol.
Skylten som försvann i Osebol. Foto: Svenska kyrkan

En hundra år gammal skylt har försvunnit från ett av kyrkans reservat, i Osebol i norra Värmland.

Skylten har ett stort affektionsvärde och nu vill Karlstads stift ha hjälp för att få den tillbaka.

– Det är en väldigt unik skylt, med en väldigt speciell historia, säger Tina Westlund på kyrkan.

I nästan hundra år har den suttit uppspikad på en 300-årig tall, och inspirerat till skratt och bra samtalsämnen genom åren – enligt kyrkan själva.

– Det var en person som för hundra år sedan bestämde att den här skogen var gammal och fin, den ska vi inte avverka. Och nu när själva skylten är borta då är lite grejen med kyrkoreservatet borta också, för kopplingen mellan skylten och den avsatta skogen finns inte längre.

Affektionsvärde

Det var i somras som det uppdagades att skylten i kyrkoreservatet Osebol försvunnit.

Den vita skylten, som förmodligen är från 1930-talet, har genom åren blivit rostig och väderbiten efter alla år. Men med en bleknande text kan man fortfarande läsa:

”RESERVAT. Vid vite förbjudet att hugga såväl torra som växande träd. Stiftsjägmästaren”.

– Det var en av våra skogvaktare som upptäckte att den var borta, den sitter precis vid en väg. Vi har ju lagt ut om våra kyrkoreservat på vår externa webb för att allmänheten ska kunna besöka våra kyrkoreservat. Där finns vägbeskrivningar till de olika reservaten, och det är väldigt fina ställen att åka till, säger Tina Westlund, och fortsätter:

– Jag vet inte om det är det som gjort att den försvunnit, men den har väldigt mycket affektionsvärde för den platsen. Så han letade ju efter den men hittade den inte, för om den bara hade ramlat ner då hade vi definitivt hittat den. Så borta är den.

Den som vet var skylten är, eller har andra uppgifter som kan hjälpa kyrkan att lösa mysteriet med skylten kan kontakta Karlstads stift.

– Det hade varit väldigt kul att veta vart den tog vägen, och få tillbaka den till platsen där den hör hemma.

Artikeltaggar

Brott, lag och rättEfterlysningarHistoriaKarlstads stiftOsebolSkog

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.