Hoppa till huvudinnehållet

Chock och oro efter regeringens besked: ”Ett dråpslag”

Publicerad:
Måleri – bara en av en myriad saker som man kan lära sig via studieförbunden. Men tuffare tider väntar.
Måleri – bara en av en myriad saker som man kan lära sig via studieförbunden. Men tuffare tider väntar. Foto: Charlotte Ferneman

Regeringen minskar anslagen till folkbildning – och det rejält. 250 miljoner mindre nästa år, följt av 350 miljoner mindre i anslag 2025 och 500 miljoner mindre 2026.

– En branschkatastrof, säger Marcus Andersson, verksamhetschef för Medborgarskolan Region Mitt.

Det var i måndags som utbildningsminister Mats Persson (L) meddelade att man skär ner anslagen till studieförbunden med hundratals miljoner under de kommande åren. Istället vill man prioritera yrkesutbildningar.

Medborgarskolan var beredda på att en minskning av anslagen skulle komma, men storleken på nedskärningarna var ändå lite av en chock.

– Det ligger helt i linje med den arbetslinje som regeringen driver, så på det sättet är vi inte så överraskade. Men nivån är mycket större än vi trott att den skulle vara. Det kommer bli en branschkatastrof där jag tror att studieförbundskartan kommer ritas om under de kommande tre, fyra åren. Jag håller för troligt att det både kommer vara studieförbund som försvinner och förbund som slås ihop, säger Marcus Andersson.

Marcus Andersson, regionchef för Medborgarskolan region mitt.
Marcus Andersson, regionchef för Medborgarskolan region mitt. Foto: Medborgarskolan

Även från Studiefrämjandets sida uttrycks att man haft viss beredskap för anslagsminskningen. Men ändå:

– Det är tungt, man blir ledsen. Alla dessa fantastiska folkbildare som gått in med liv och lust för att ge möjligheter till människor att göra saker, säger Krister Lergård, verksamhetschef för Studiefrämjandet Värmland-Örebro.

Från ABF Värmland är reaktionerna liknande.

– Det är ett dråpslag för folkbildningen över huvud taget. Jag tror inte riktigt regeringen förstått vad det är vi gör, säger Blåvitt Elofsson, ordförande för ABF Värmland.

Just rollen som folkbildningen spelar i civilsamhället är någonting som det trycks på från flera av de VF pratat med.

– Vi hjälper folk att få mötas och vi jobbar med de som sitter ensamma, eller de som nyss kommit till vårt land som behöver lära sig svenska. Och vi jobbar med unga killar som kanske är på väg att glida åt ett annat håll. Folkbildningens styrka är att den hjälper folk in i ett sammanhang, säger Krister Lergård.

Marcus Andersson pekar på att även kurser som inte är direkt yrkesförberedande kan hjälpa människor att ta sig in på arbetsmarknaden.

– Det finns en avhandling från Jönköpings högskola 2019 som visar på 70-80 procent högre anställningsbarhet för de som varit engagerade i folkbildning. Det ger ett självförtroende och självkänsla och du får ett nätverk och lär dig samhällskoderna. Det tror jag att regeringen har missat, säger Marcus Andersson, och påminner om hur det lät för några år sedan:

– Vi fick hyllningar och lovord från stat, region och kommuner i samband med flyktingvågen 2015-16 och framåt där de sa att de inte hade klarat det här om inte civilsamhället ställt upp i den enorma omfattning som vi gjorde. Men ibland är minnet kort, säger Marcus Andersson.

Att kommuner och regioner skulle kunna täppa till lite av de hål som uppstår håller inte Marcus Andersson som troligt. Snarare tvärtom.

– Vi vet redan idag att region Örebro kommer sänka anslagen. Och det räcker att slå upp en tidning för att se hur det ekonomiska läget är i kommunerna.

Krister Lergård, verksamhetschef för Studiefrämjandet Värmland-Örebro.
Krister Lergård, verksamhetschef för Studiefrämjandet Värmland-Örebro. Foto: Ola Håkansson

Exakt vad nedskärningarna kommer innebära för de förbund som VF pratat med är för tidigt att säga, men att det kommer få konsekvenser står klart.

– Vi kanske får färre lokaler, och då blir det färre mötesplatser. Och det är klart att det kommer bli mindre verksamhet. Det jag kan vara rädd för är att det blir dyrare att gå i en cirkel, och då blir det bara en krets av människor som kan nyttja vår verksamhet, och det är inte bra, säger Krister Lergård.

På ABF sitter man i budgetarbete i detta nu, och man har haft farhågorna för nedskärningar med sig in i det.

– Ett budgetförslag det jobbas med var om anslagen skulle minska med 25 procent. men det är ännu för tidigt att säga vad det här kommer innebära i praktiken, säger Blåvitt Elofsson.

Hoppet står nu till att regeringen ska komma på andra tankar inför budgeten 2025 och 2026.

– Vi får hoppas att det blir opinion kring det här, säger Krister Lergård, och får medhåll av Marcus Andersson.

– Det är bara första året som är hundra procent beslutat. Kommande budgetar ska ju förhandlas en sväng till, så det är där hoppet finns nu.

Artikeltaggar

ABFBudgetarJönköpingKurserMarcus AnderssonMedborgarskolanÖrebroPolitikSkola och utbildningStudiefrämjandetUtbildningVärmlands län

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.