Hoppa till huvudinnehållet

Allt går åt helvete i racerfart nu

Publicerad:
I sin andra budgetproposition fortsätter finansminister Elisabeth Svantesson (M), här på väg till riksdagen, återlåta välfärden och kraftigt öka klimatutsläppen.
I sin andra budgetproposition fortsätter finansminister Elisabeth Svantesson (M), här på väg till riksdagen, återlåta välfärden och kraftigt öka klimatutsläppen. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Sammantaget är det en så dyster budgetproposition från Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna att det är svårt att veta var man ska börja.

Kullgren (KD) om regeringens strama höstbudget: ”Blir tufft för precis alla”

När finansministern på onsdagsmorgonen tog sin budgetpromenad, var det med en budget vi redan fått se pytsas ut i omgångar under den senaste månaden. ”Över 50 budgetutspel på 25 dagar”, konstaterar SVT:s inrikespolitiska kommentator Elisabeth Marmorstein.

Det enda som egentligen kvarstod var att se utfallet på nedersta raden. Det som man vid de olika regeringsutspelen aktivt vägrat prata om. Vad skulle bli de fördelningspolitiska konsekvenserna? Effekterna för regionerna? För ekonomin? För klimatet? För rättsväsende och polis?

Efter alla ljusa utspel om budgetsatsningar med miljarder hit och dit, gömmer sig djävulen som vanligt i detaljerna. Regeringen ger med ena handen – tar tillbaka med den andra, och hoppas att du bara ska se en av händerna.

Sammantaget är det en så dyster budgetproposition att det är svårt att veta var man ska börja.

Med den sorgliga insikten att regeringen lägger ungefär lika mycket (lite?) pengar på de ökade statsbidragen till regionerna som de gör på sänkt drivmedelsskatt, trots att få tror att skattesänkningen ens kommer att märkas med världsmarknadspriserna? Underskotten som blir kvar när regionerna får sin lilla pott, motsvarar tiotusentals välfärdsanställda.

Eller med att finansminister Elisabeth Svantesson (M), fortsätter låtsas som att de snåla tillskotten till välfärden handlar om inflationsbekämpning och att det nu är upp till regionerna att ”effektivisera” sitt arbete?

Med att denna högerregering gör vad högerregeringar alltid gjort, och prioriterat reformer som främst gynnar höginkomsttagare och män?

Eller kanske måste vi börja där allt annars slutar, med klimatet.

Vem minns den nytillträdda liberala klimatministern Romina Pourmokhtari på hösten 2022 förklara att regeringens klimatmål för 2030 låg fast? Att man inte sänkt ambitionerna och att hon var beredd att avgå om hon inte längre kunde stå för politiken.

En respons med viss attityd när kritiker attackerade liberaler för att ha satt sig i ett regeringssamarbete med SD.

Det var tio månader sedan. Nu lägger regeringen hon sitter i ännu ett budgetförslag med kraftigt minskade anslag till klimat och miljö och ett helt batteri av förslag som kraftigt kommer att öka – inte minska – utsläppen. Det är inte klimatorganisationer som säger det. Det framgår av regeringens egna uträkningar.

Och jag vet, klimat sjunker nu på de svenska väljarnas topplista över politiska frågor man prioriterar. Det tenderar ju att bli så i ekonomiska kristider att man inte har ork att tänka längre än till den egna plånboken.

Dessutom har regeringen faktiskt lovat att genomföra smart och effektiv klimatpolitik – till skillnad från de rödgrönas – som ger riktiga och ordentliga effekter utan att ”straffa” vanligt folk. En sån är typ på väg, lovar finansminister Svantesson.

I november ska regeringens klimathandlingsplan vara redo. Den som med ett Alexanderhugg ska fixa klimatkrisen parallellt med regeringspolitiken som bland annat ska göra det billigare att köra bil och dyrare att åka kollektivtrafik.

Men fråga för guds skull inget om den, för mer tänker regeringen inte berätta nu. Oddsen talar för att den fortfarande är både otänkt och oskriven.

Från sverigedemokratiskt håll driver man förstås till och med tesen att ökade utsläpp är bra för klimatet eftersom hotet inte kommer från global uppvärmning utan en kommande ny istid … Så alla utsläpp som kan bidra till det är kanske bra?

Nej, det är rätt nattsvart. Sverige Och även den som nu skiter fullständigt i klimatet och helst av allt vill stå med en bensinslukande bil på tomgång på garageuppfarten dygnet runt för att reta miljöpartister, bör få klart för sig att politiken som nu förs kommer att bli dyr.

Uppfyller Sverige inte de klimatkrav som vi förbundit oss till i EU, betyder det böter. Uppfyller Sverige inte de klimatkrav som vi förbundit oss till i EU, betyder det även att EU-pengar öronmärkta för klimatarbete för motsvarande närmare 40 miljarder – mer än dubbelt så mycket som hela den svenska klimatbudgeten och lika mycket som hela reformutrymmet i budgetpropositionen – fryser inne. Det måste vara något slags rekord.

Men snuset blir i alla fall tre spänn billigare dosan. Det kallas tydligen ”prioriteringar”.

Artikeltaggar

BudgetarElisabeth SvantessonEUKlimatKristdemokraternaLiberalernaMiljöModeraternaPolitikRomina PourmokhtariSverigedemokraternaUtsläpp