Hoppa till huvudinnehållet

Bottenlågt förtroende för Centerledaren – partikamraterna bekymrade: ”Allvarligt läge”

Publicerad:
Värmländske regionrådet Erik Evestam (C) är bekymrad över partiets och partiledarens vikande siffror. ”Det är tufft att ta över efter ett tidigare så färgstarkt partiledarskap”.
Värmländske regionrådet Erik Evestam (C) är bekymrad över partiets och partiledarens vikande siffror. ”Det är tufft att ta över efter ett tidigare så färgstarkt partiledarskap”. Foto: Pressbild

Efter sju månader som partiledare för Centern ser det fortsatt dystert ut för Muharrem Demirok. Bara fyra (4) procent av väljarna har förtroende för honom. De värmländska C-profilerna är bekymrade:

– Det är väldigt svårt att nå ut i den här nya positionen för partiet. Det är ingen rättvis sport, säger regionrådet Erik Evestam.

Det är Kantar Public som på Expressens uppdrag nyligen genomfört undersökningen, där man frågade efter förtroendet för de olika partiledarna. Magdalena Andersson (S) står klart starkast med 52 procent (ganska eller mycket stort förtroende). Statsminister Ulf Kristersson (M) får 30 procent, strax före Jimmie Åkesson (SD) på 25 procent.

På en het ohotad bottenplacering återfinns dock den relativt färske C-ledaren Muharrem Demirok. Sedan han efterträdde Annie Lööf i februari har han stått och stampat på rekordlåga förtroendesiffror, och inte heller nu lyfter det.

Det, tillsammans med att partiets opinionssiffror i de senaste mätningarna legat kring riksdagsspärren fyra procent – klart lägre än valresultatet som i sig var en missräkning – gör krisen till ett faktum.

Bara var 25:e väljare har förtroende för Muharrem Demirok, vilket är den klart sämsta noteringen av alla partiledare.
Bara var 25:e väljare har förtroende för Muharrem Demirok, vilket är den klart sämsta noteringen av alla partiledare. Foto: Henrik Montgomery/TT

De värmländska C-företrädare VF pratat med är bekymrade:

– Det är tråkigt, men kanske inte helt förvånande. Vi har i princip alltid ingått i en allians, nu driver vi självständig opposition och då blir det svårt att ta sig fram i media. Vad gäller Muharrem är det tufft att ta över efter ett tidigare väldigt färgstarkt ledarskap, särskilt när frågorna som dominerat den nationella debatten – Nato, säkerhetsfrågor, brott och straff – inte är våra starkaste profilfrågor, säger Erik Evestam.

Göran Adrian, veteran och gruppledare för C i Forshagafullmäktige anser att Demirok börjat lite skakigt:

– Han har haft några mindre lyckade utspel, bland annat om att korta ned sommarlovet, som inte varit ordentligt förankrade. Det är ett allvarligt läge för partiet och vi behöver slå igenom bättre med våra frågor framöver. Om inte blir det väl en fråga för en partistämma framöver att se över partiledarfrågan igen.

Daniel Bäckström hoppas att partistämman om ett par veckor kan bli början till vändningen för både partiet och Demirok.
Daniel Bäckström hoppas att partistämman om ett par veckor kan bli början till vändningen för både partiet och Demirok. Foto: Fredrik Wennerlund

Den värmlänning som befinner sig närmast Muharrem Demirok till vardags är Daniel Bäckström, i rollerna som riksdagsledamot, ledamot i partistyrelsen och vice partiledare. Föga förvånande är han också mest försiktig i sina kommentarer:

– Det tar olika lång tid för olika partiledare att etablera sig, många av väljarna har nog ännu inte fått någon ordentlig bild av Muharrem. Det förstärks förstås av att vi nu står självständiga och utanför samarbeten. Vår partistämma om ett par veckor blir därför viktigare i år än på länge, där kommer vi att fokusera extra mycket på tre nyckelfrågor: landsbygden, skolan och klimat/miljö.

Du var själv snubblande nära att bli partiledare. Hade siffrorna sett likadana ut då?

– Det är omöjligt att svara på, jag vill inte ens spekulera. Förutsättningarna hade i alla fall sett likadana ut.

Artikeltaggar

BrottCenterpartietDebatterExpressenLandsbygdModeraternaMuharrem DemirokNatoPolitikSamhälleSocialdemokraternaSverigedemokraternaVärmlands län

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.