Hoppa till huvudinnehållet

Även playoff är kört – allt hopp om EM 2024 är ute

Publicerad:
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Det sägs att hoppet är det sista som överger människan. Efter att ha botaniserat på Uefas webbsajt i en knapp timme kan jag konstatera att det är kört.

Sveriges chanser att kvalificera sig till EM-slutspelet för herrar i Tyskland 2024 är så små att de är försumbara. Mitt hopp stod till att Sverige skulle bli en av tolv nationer som i mars 2024 kämpar om de tre sista platserna i ett playoff.

Men Sverige är rankat på 30:e plats i Nations League. Med rådande tabelläge i EM-kvalgrupperna är Janne Anderssons mannar inte ens nära playoff.

Enligt tävlingsbestämmelserna ska fyra lag från respektive division spela playoff. Sverige tillhörde B-divisionen 2022. Där är Israel, Bosnien/Hercegovina, Serbien och Skottland garanterade playoff-spel, om de inte slutar etta eller tvåa i sin kvalgrupp.

Israel och Bosnien/Hercegovina ligger i dagsläget utanför direktplats till EM och ska i så fall ställas mot två andra nationer från samma division i playoff. Just nu Finland (rankade 21:a) och Ukraina (22).

Med frysta tabeller uppstår det emellertid två vakanser i A-divisionen där Polen och Wales skulle få spela playoff. Vakanserna, som tillsätts från division B enligt ranking, skulle tillfalla Island (23) och Norge (24).

Notera att Sverige har både Irland (26) och Montenegro (28) före sig i vakanslistan.

Lite tröst är att en seger i den snöpliga 1-1-epilogen mot Slovenien i Nations League inte hade hjälpt. Med tre poäng hade Sverige hoppat upp på en 25:e plats.

Allt ovanstående med viss reservation för det finstilta. Uefa har nämligen alltid vissa undantag från tävlingsbestämmelserna. Som att Spanien och Gibraltar aldrig kan spela gruppspel mot varandra, utslagsmatcher går däremot för sig.

Artikeltaggar

FotbollGomorronJanne AnderssonSportUefa