Hoppa till huvudinnehållet

Vad vill Hammarö med Rölon?

Publicerad:
Rölon bör återställas och inte rivas, anser insändarskribenten.
Rölon bör återställas och inte rivas, anser insändarskribenten. Foto: Kent Sjögren

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

För sju år sedan skrev jag en insändare, varför det var viktigt att bevara de gamla arbetarbostäderna i centrala Skoghall. Borta var Bruket, Lillängen och Björkhagen! Av det gamla kulturarvet fanns bara Lunden och Rölon kvar.

Det var en stark opinion för ett bevarande. Även inom de flesta partier var man tydligt för! Man insåg att det var en viktig investering inför framtiden att förvalta ett kulturarv! Kommuner som har bevarat gammal bebyggelse har haft fördelar av det och de som varit ointresserade har minskat sin attraktionskraft.

Renoveringen av Lunden blev mycket lyckad! KD som velat riva bostäderna, kunde nu se vilket smycke Lunden blivit för centrala Skoghall! Det som förvånar, är att kommunen inte fortsatte med Rölon. De bostäderna fick fortsatt stå och förfalla!

Tyvärr är det beteendet från kommunen inte ovanlig! Det är många kommunala fastigheter som inte har underhållits! Den kommunala strategin verkar vara att inte underhålla utan bara riva och bygga nytt! När det gäller nybyggnation finns inga gränser! I dag har vi för många nya skolor och någon dessutom på fel plats! Badhuset skall rivas! Vattentornet skall rivas! Det är inte konstigt att Hammarö har hög kommunalskatt!

Vad blir nästa rivningsprojekt? Lillängsskolan? Hammarö har lokaler som tidigare rymde en hel gymnasieskola. De är moderna ändamålsenliga för skolverksamhet. Vad är deras framtid?

Nu är framtiden för Rölon aktuell. Vad vill politikerna på Hammarö? Hitintills är det bara KD som tycker något. Deras förslag verkar inte vara möjligt att genomföra.

Nu är det dags att ta tag i frågan! Återställ den genuina miljön efter de riktlinjer som beskrivs i kommunens Kulturmiljöprogram! Att riva bostäderna finns inte på kartan. Kommer ni med sådana förslag kommer säkert Hammaröborna och Länsstyrelsen att stoppa er!

Lars Westling

Artikeltaggar

Bostad och byggenBostäderFastigheterHammaröKristdemokraternaKulturarvLillängsskolanRenoveringarSkoghall