Hoppa till huvudinnehållet

Nu lyfts Karlstads kvinnohistoria: ”Ett väldigt bra sätt att damma av ordet arkiv”

Publicerad:
Jenny Moström, arkivarie på regionens arkivenhet, är en av initiativtagarna till höstens projekt ”Du är historisk!”
Jenny Moström, arkivarie på regionens arkivenhet, är en av initiativtagarna till höstens projekt ”Du är historisk!” Foto: HP Skoglund

Mitt i debatten om "Sola i Kallsta"-statyn sjösätts nu en satsning på att lyfta stadens kvinnohistoria. Bland annat ska två lokalt verksamma danskonstnärer gestalta fynd från Arkivcentrum.

– Ett väldigt bra sätt att damma av ordet "arkiv", säger arkivarien Jenny Moström.

Projektet "Du är historisk!" är ett nytt samarbete mellan Region Värmlands kulturavdelning och arkivenhet. Med på båten är biblioteken i Forshaga och Arvika samt museet Stockholms kvinnohistoriska.

– Vi vill lyfta fram fler kvinnoberättelser från arkiven. Vi vill finna material och sedan gestalta det materialet på olika sätt. Det gör vi nu genom utställningar och föreläsningar samt ett dansresidens som är fantastiskt spännande, säger Frida Närman, biblioteksutvecklare på regionens kulturavdelning.

Efter E-förslag – nu kan Solastatyn uppdateras: ”Hon var mer än glad och söt”

Satsningen går så klart att se i (sol)ljuset av den senaste tidens diskussioner om huruvida texten till den populära statyn över Karlstadsikonen Eva Lisa Holtz är förminskande.

– Någonstans är det vad det här projektet handlar om. Vilken historia har vi tillgång till, och hur har den skapats? Vad kan vi hitta i arkiven i form av källmaterial? Det handlar om att få upp diskussionen kring dessa saker hos människor. Vi vill även få fler att bidra med sin egen historia för framtiden och det gör vi bland annat genom en digital insamlingsplattform, fortsätter Frida Närman.

Många samarbetar med projektet ”Du är historisk!” Från vänster: Jenny Moström, Frida Närman, Ana Strandberg, Helena Modin, Sanna Norbäck Welin, Helena Hagelin, William Olsson och Lova Ståhl.
Många samarbetar med projektet ”Du är historisk!” Från vänster: Jenny Moström, Frida Närman, Ana Strandberg, Helena Modin, Sanna Norbäck Welin, Helena Hagelin, William Olsson och Lova Ståhl. Foto: HP Skoglund

"Unikt för Sverige"

Sticker ut lite extra gör det sex veckor långa residens på Arkivcentrum som dansarna och koreograferna Ana Strandberg och Sanna Norbäck Welin har framför sig.

Arkivchefen Helena Modin ser fram emot att följa processen.

– Det känns som ett helt nytt område vad gäller arkivverksamhet, att skildra arkivmaterial genom dans. Jag skulle nog säga att det här är unikt för Sverige, åtminstone har inte jag stött på något liknande tidigare. Förhoppningsvis kan det bli en ögonöppnare för hur brett ett arkiv är. Det finns så otroligt många ingångar, det är bara fantasin som sätter gränser, säger hon.

Och får medhåll av arkivarien Jenny Moström, som har initierat projektet tillsammans med Frida Närman.

– Det är ett väldigt bra sätt att damma av ordet "arkiv". Vi dras ju med det. Så alla möjligheter vi ges att kunna lyfta vad som faktiskt finns här tar vi. De handlingar som förvaras och bevaras i arkivet är stora delar av det värmländska kulturarvet. Som ett slags kollektivt minne.

”Det handlar om att få upp diskussionen kring dessa saker hos människor”, säger Frida Närman.
”Det handlar om att få upp diskussionen kring dessa saker hos människor”, säger Frida Närman. Foto: HP Skoglund

"Inte vana grävare"

Danskonstnärerna Ana Strandberg och Sanna Norbäck Welin är ännu i startgroparna men ser framför sig en dansfilmatisering.

– Vi är ju verkligen inte några vana arkivgrävare, men det ska bli jätteintressant. Som dansare och koreografer jobbar vi ofta utifrån hiphop- och housekultur och vi har bland annat diskuterat tystnadskultur som ett eventuellt tema, säger Ana Strandberg.

För Helena Hagelin och Lova Ståhl, bibliotekarier i Forshaga respektive Arvika, var det självklart att hänga på projektet när frågan kom.

– Vi är ju vana att låna ut böcker med någons historia, men vi är inte så vana vid att få vara med och skapa historia. Något vi ska göra här genom att samla in kvinnors berättelser, säger Helena Hagelin.

”Vi är ju verkligen inte några vana arkivgrävare, men det ska bli jätteintressant”, säger dansaren och koreografen Ana Strandberg.
”Vi är ju verkligen inte några vana arkivgrävare, men det ska bli jätteintressant”, säger dansaren och koreografen Ana Strandberg. Foto: HP Skoglund

Artikeltaggar

ArkivcentrumArvikaBibliotekDammarForshagaFrida NärmanHistoriaJenny MoströmKarlstadNöje/KulturRegion VärmlandUtställningar

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.