Hoppa till huvudinnehållet

Kontor ersätts med 140 bostäder på upp till 250 kvadratmeter: ”Tror på idén”

Publicerad:
På tomten i Inre hamn där Skanska tidigare hade sitt kontor vill byggjätten nu satsa på bostäder. Bygglovet omfattar 140 lägenheter fördelat på fyra byggnader. Foto: Värmlands Folkblad

Kontoret i Inre hamn är rivet.

Nu tänker Skanska bygga bostäder på platsen. Bygglovet omfattar 140 bostadsrätter, varav den största är på hela 250 kvadratmeter!

– En ren takvåning som man får rita tillsammans med arkitekten, säger Lina Davidsson, projektchef på Skanska.

Byggjätten lämnade kontorsbyggnaden längs Kanikenäsbanken för ett par år sedan för Våxnäsgatan på Strand. Byggnaden är jämnad med marken och ska ersättas med fyra flerbostadshus på sju våningar (sex med en indragen takvåning).

– Vi bygger två hus i taget. Målet är att börja med första etappen vid årsskiftet med inflyttning sommaren 2025, säger Lina Davidsson.

Om försäljningen, som startar efter att bygglovet är klart, går bra väntar nästa spadtag ett halvår senare.

– Förhoppningsvis vänder marknaden så att etapperna kan överlappa varandra. Annars får vi vänta tills den första etappen är färdigbyggd.

Stadsbyggnadsförvaltningen har inget att erinra mot bygglovet som politikerna tar ställning till på onsdag. Ansökan omfattar 140 lägenheter som kan reduceras. Skanska hoppas nämligen att de två lägenheterna (147 respektive runt 100 kvadratmeter) som planeras på takvåningen kan slås samman till en enda.

– Det blir som en villa längst upp med takterrass i 360 grader, säger Lina Davidsson.

Köparen erbjuds att tillsammans med arkitekten utforma sin egen planlösning.

– Mäklarna tror på idén. Vi har inte satt något pris än. Jag tänker att de som har möjlighet att köpa en sådan lägenhet kan nog göra det oavsett marknadsläge, säger Lina Davidsson.

Skanska har flexibla planlösningar för samtliga 33 lägenheter med fyra rum och kök.

– Man ska kunna ta bort ett rum så att det blir en stor och luftig trea.

Trerummarna (73 respektive 86 kvadratmeter) och tvåorna (63 och 48 kvadratmeter) byggs med olika planlösningar.

– Tvåor är ofta planerade för två personer. Här kan man välja det mindre formatet om man bor själv.

Byggnaden som vetter mot Kanikenäsbanken får en lokal för handel i markplan. Vad det ska bli för typ av handel är inte klart.

Projektet kräver enligt Karlstads kommuns parkeringsnorm 116 parkeringsplatser för bilar. Med åtgärder i grön resplan har Skanska reducerat numerären till 82 platser.

– Det blir gemensam bil- och cykelpool. Vi tänker oss vanliga cyklar, elcyklar, lådcyklar och cykelkärror som går att koppla på, säger Lina Davidsson.

Parkering sker i garage under markplan.

Artikeltaggar

Bostad och byggenBostäderBostadsrätterElcykelKarlstads kommunLägenheterSkanska

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.