Hoppa till huvudinnehållet

Sanna, 27, testar sina vingar i Thailand: ”Man känner sig fri”

Publicerad:
Sanna Green från Sunne har alltid drömt om att jobba utomlands. När hon gjorde sin sista termin på sin utbildning på KAU valde hon att läsa den i Thailand. Sedan blev hon kvar. Foto: HP Skoglund

Sanna Green, 27, från Sunne åkte till Thailand för att studera sista terminen på utbildningen, och blev sedan kvar.

Nu lever hon på ön Koh Phangan.

– Det var antingen att flytta hem till Sverige och söka jobb eller söka jobb här. Så då blev jag kvar, säger hon.

Sanna berättar att hon länge velat testa sina vingar utomlands. Så när hon i slutet av studierna på kommunikation och pr-programmet på Karlstads universitet, Kau, kunde välja att lägga sin valfria termin utomlands var valet givet.

I början av januari 2022 tog Sanna sitt pick och pack och flyttade till Thailand, som för många är ett semesterparadis. Och följer man Sanna på sociala medier så är det fyllt av vackra bilder, och hon beskriver ett liv långt bortom ekorrhjulet.

– Det är mycket sol och bad. Mycket yoga och meditation. Man känner sig fri, och man får möjlighet att tänka lite djupare, läka och må bra. Inte leva det här ekorrhjulet som många pratar om.

Boendet

När VF träffar Sanna är hon hemma i Värmland, och Karlstad, på besök. Hon berättar att de flyttade hit från Sunne för drygt tolv år sedan. Sanna sitter vid ett caféset på innergården där hennes mamma bor, och här har hon även tagit sina balbilder berättar hon.

När det kommer till livet i Thailand har det sina för- och nackdelar berättar hon. Det är bland annat billigare att leva, men språket tycker hon är svårt att lära sig.

När Sanna pratar om livet i Thailand beskriver hon det som enkelt och fritt: ”Man får möjlighet att tänka lite djupare, läka och må bra. Inte leva det här ekorrhjulet som många pratar om.”
När Sanna pratar om livet i Thailand beskriver hon det som enkelt och fritt: ”Man får möjlighet att tänka lite djupare, läka och må bra. Inte leva det här ekorrhjulet som många pratar om.” Foto: HP Skoglund

Standarden är heller inte som i Sverige.

– Om man har väldigt mycket pengar kan man få väldigt fina boenden, annars är det lite lägre standard. Många jag känner har ingen ugn. De har knappt något kök över huvud taget och oftast ingen soffa eller tv. Men å andra sidan så vaknar man på morgonen, man sätter upp håret och drar på sig en bikini och sätter sig på skotern. Det är väldigt fritt på det sättet, och det är väl det som är det skönaste med Koh Phangan.

Själv bor hon i ett traditionellt thai-hus, som är byggt på pelare. Här finns två rum och i köket är det sparsamt möblerat. Sanna berättar hur de i Thailand inte har förvaring på samma sätt som i Sverige när det kommer till skåp och lådor. I köket har hon en bänk med en liten kyl med frysfack och en kokplatta.

Något som hon dock värdesätter högt är balkongen.

– Balkongen blir som ett extra rum. Här hemma är det lite mysigt att ha balkong men där verkligen använder man den ju.

Nya familjemedlemmen

Sanna berättar vidare om de utmaningar hon stött på när hon försökt att hitta ett jobb, och hon uppmanar alla att stämma av med Skatteverket innan flytt.

– Det är väl det som varit svårast. Jag har försökt att frilansa lite, men att hitta de här remote jobben är tufft. Det är många som vill göra det nu så det är hård konkurrens. Jag har tagit lite distanskurser så jag har fått studiestöd från CSN och nu har jag landat i att hålla svenskalektioner online. Jag har också bestämt mig för att sadla om. Jag ska börja plugga igen, jag har insett att jag pluggat fel.

Trots att hon trivs i Thailand har hon redan börjat planera för att flytta hem till Sverige igen. Kanske redan i april eller maj nästa år. Eftersom hon älskar värmen vill hon passa på att komma hem till den svenska sommaren.

Sanna har fått en ny familjemedlem i Thailand. Hon har adopterat den vita hunden på bilden som hon gett namnet Ghosti. Här är Ghosti på stranden tillsammans med kompisen Bella - som också adopterats av en vän till Sanna.
Sanna har fått en ny familjemedlem i Thailand. Hon har adopterat den vita hunden på bilden som hon gett namnet Ghosti. Här är Ghosti på stranden tillsammans med kompisen Bella - som också adopterats av en vän till Sanna. Foto: HP Skoglund

Men först måste hon se till så hon kan ta Ghosti med sig. Den vita hunden som hon adopterat.

– Jag skulle egentligen bara hjälpa till och ta hand om henne tills hon fick ett hem. Då hade jag bara bott på Koh Phangan i tre dagar. Jag hade ingen ekonomi, kände ingen och hade inget stödnät. Men efter att ha haft henne en natt så gick jag och meddelade att det var jag som var hennes nya familj, säger Sanna och skrattar.

– Hon påminner mig om min barndomshund så för mig var det liksom min barndomshund fast i spökversion. Dessutom dyker hon upp och försvinner hela tiden, så Ghosti och spöke passar henne. Hon är min bebis verkligen, och jag åker inte hem utan henne.

Framtidsdrömmar

När hon kommer tillbaka till Sverige ska hon flytta till Norrköping där bästa vännen bor, och plugga vidare.

– Jag hade ju kommunikation och pr och insåg väl att kommunikation var rätt men att pr var fel. Jag vill i stället ha mer mänsklig kommunikation så någon sorts samtalsterapi och kurator av något slag och så småningom kanske vidareutbilda mig till psykoterapeut eller liknande. Det är planen när jag flyttar hem igen.

Sanna och Ghosti firar midsommar i Thailand.
Sanna och Ghosti firar midsommar i Thailand. Foto: Privat

Efter att ha pluggat vidare kan hon tänka sig att flytta utomlands igen, men då närmare.

– Men som sagt jag är 27 och jag börjar känna att det kanske är dags att börja stadga mig, och sätta lite rötter.

Drömmer du om familj?

– Ja, så småningom men jag vill väl ha lite mer stabilitet först. Thailand är otroligt, men stabilt har det inte varit, avslutar hon skrattande.

Artikeltaggar

ArbeteCSNHusdjurKarlstads universitetSkatteverketSunneThailandUnga i karriärenUtbildning

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.