Hoppa till huvudinnehållet

Så kan S syna Åkessons tandvårdsbluff

Publicerad:
Regeringen slopar avgiftsfri tandvård för unga vuxna - det borde få S att lägga förslag om högkostnadsskydd.
Regeringen slopar avgiftsfri tandvård för unga vuxna - det borde få S att lägga förslag om högkostnadsskydd. Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje. VF delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.

Nu tar regeringen bort den avgiftsfria tandvården för alla mellan 19 och 23 år. Det går på tvärs med Jimmie Åkessons löften inför valet om att bekosta tandvården på samma sätt som annan vård. Därför faller det på Magdalena Andersson att syna SD:s bluff.

Sju miljarder var Åkesson redo att pröjsa för att få in tandvården i högkostnadsskyddet. Det är ungefär lika mycket som han bränner på att sänka bensinpriset 60 öre. Brist på pengar är alltså inte i vägen för Åkessons löfte.

Inte heller rör det sig om att frågan fastnat i en lång utredning. En sådan finns redan färdig i regeringens skrivbordslåda tack vare Socialdemokraterna. Där kan SD välja och vraka mellan fyra olika sätt att finansiera reformen.

Regeringen försvarar sig med att unga har bättre tandhälsa än andra och därför borde knuffas bak i kön. Vi har trots allt för få händer i tandvården. De vill inte kännas vid att unga behöver tandvård för att förebygga den dåliga tandhälsa vi idag ser hos vissa äldre. Eller att tandsköterskor slutar för att inte ens de själva har råd att gå till tandvården.

Där bränner Åkessons svek allra mest. Hos föräldrar, grannar och kollegor som bokstavligen biter ihop istället för att söka vård. Vad hjälper det att höja kostnaden för lillebror om du själv inte har råd att le?

Här kommer Magdalena Andersson in i bilden. Hennes regering utredde avgiftsfri tandvård. Snart ska hon lägga sin budget inför nästa år. Då kan hon utmana regeringens höjda priser med ett högkostnadsskydd för alla. På så vis tvingar hon SD att visa vad som är viktigast.

Dina tänder eller deras makt.

August Lundin

krönikör på ledarsidan

Artikeltaggar

Jimmie ÅkessonMagdalena AnderssonSocialdemokraternaTandvårdVård och omsorg