Hoppa till huvudinnehållet

Replik: Riksfärdtjänsten skiljer sig från färdtjänsten

Publicerad:
Banarbeten kan påverka riksfärdtjänst.
Banarbeten kan påverka riksfärdtjänst. Foto: Joachim Lagercrantz

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Svar till Lars Bäckström i VF den 14 september.

De ansökningar som kommer in gällande riksfärdtjänst bedömer vi utifrån ett politiskt beslutat reglemente och utifrån riksfärdtjänstlagen. Till skillnad från färdtjänstlagen är riksfärdtjänstlagen en ersättningslag och innehåller inga skyldigheter för tillståndsgivaren att anordna transport. Du beviljas riksfärdtjänst om ändamålet är rekreation, fritidsverksamhet eller annan enskild angelägenhet och när du reser från en kommun till en annan utanför färdtjänstområdet fast inom Sverige. För att din ansökan ska beviljas ska du inte klara av att åka med allmänna kommunikationer, med den kostnadsfria ledsagarservicen som finns på stationerna, utan behöver ledsagare även under resan.

När det gäller den resdagen du lyfter, var det lika för alla resenärer på sträckan den dagen och alla behövde förhålla sig till det banarbete som pågick. Ett annat beslut med en alternativ transport skulle innebära en mycket större kostnad för din kommun och ges därför inte. Anser du att beslutet har fattats felaktigt kan du överklaga det i Förvaltningsrätten.

Anders Wahlén

Servicetrafikchef, Värmlandstrafik

Artikeltaggar

Anders WahlénBeslutJärnvägsarbetenÖverklagandenTrafikTransportVärmlandstrafik