Hoppa till huvudinnehållet

Miljardär och landslagsspelare stöttar Mallbacken: ”Hela Sverige har vaknat – otroligt glada”

Publicerad:
Mallbacken har fått ett stort stöd under den första veckan sedan uppropet. Foto: Tommy Andersson

Miljardär, tidigare landslagsspelare, Degerforsbasen – och ett helt koppel tidigare spelare.

Stödet har kommit från alla håll när Mallbacken redan efter en vecka nått 172 000 kronor i jakten på den miljon som krävs för att rädda klubbens existens.

– Vi är otroligt glada över gensvaret – nu har vi hopp om att det kanske ska gå vägen, säger klubbens ordförande Evelina Nilsson.

Det var förra tisdagen som Mallbackens IF kallade till presskonferens för att, svart på vitt, berätta om klubbens tuffa, ekonomiska läge.

– Jag kommer tala klarspråk: För att rädda klubben och säkra framtida drift behöver vi samla in en miljon kronor innan årets slut. Den summan är avgörande för att slutföra säsongen i Elitettan, men den är också nödvändig för att se till att klubben kommer finnas 2024. Om vi inte når målet kommer vi överväga att tacka nej till spel i Elitettan 2024, sa ordföranden Evelina Nilsson då.

Man uppmanade till en kraftsamling från alla de som bryr sig om Mallbacken och dess position som loket i värmländsk damfotboll på elitnivå.

En vecka senare har redan alltså 172 287 kronor samlats in.

– Det känns som att hela Sverige har vaknat kring Mallbackens IF. Vi får swishar från Umeå i norr till Malmö i söder. Och sen är det såklart framför allt från Värmland och gensvaret har varit otroligt fint. Vi har hopp om att det kanske vägen det här – även om jag inte vågar tro på det.

Profilernas stöd

Och bland de som bidragit finns många namn som känns igen. Där finns såklart Frida Broström, där finns förre tränaren Jonas Rehnberg.

Men där finns även välbekanta Mallbackennamn från förr som Barbara Rembiesa, Jenny Möller och polska måldrottningen Luiza Pendyk.

Ser vi till värmländska fotbollsprofiler har såväl Degerforsordföranden Fredrik Rakar som förre landslagsbacken Annica Barsley – tidigare Svensson – bidragit.

Mallbackens ordförande Evelina Nilsson tillsammans med vice ordföranden Daniel Olausson.
Mallbackens ordförande Evelina Nilsson tillsammans med vice ordföranden Daniel Olausson. Foto: Dan Enwall

Och stöd har även kommit från stora företag, bland annat Lars Wingefors AB där den värmländske mångmiljardären gått in med 25 000 kronor till Mallbacken.

– Vi är otroligt tacksamma för det. Vi har även andra företag som gått in med 10 000.

Men det är fortfarande en bit kvar till miljonen?

– Det är det. Vi måste ha in mer pengar än vi fått in nu. Men vi ser vilket intresse som finns, och det känns jätteviktigt. Inte minst för företagen, att sponsra damfotbollen är inget man gör bara för syns skull. Det finns verkligen ett stort intresse hos folk att det här ska kunna finnas kvar.

Kan ge en halv miljon

Vid sidan av rena bidrag jobbar Mallbacken vidare inför supportermatchen den 30 september där man hittills fått företag och privatpersoner som lovat att bidra så att värdet per åskådare som kommer är uppe i 115 kronor.

– Målet där är att nå 1 000 kronor per åskådare.

Med gratis entré dagen till ära hoppas Mallbacken att många ska passa på att komma till Strandvallen och se matchen mot Jitex.

– Vi hade ju 600 åskådare på supportermatchen i fjol, men då firade vi ju även 50 år av damfotboll. Men kanske kan man hoppas på 500 nu i alla fall.

Mot Jitex hoppas Mallbacken på välfyllda läktare där förhoppningen är att varje åskådare ska innebära 1 000 kronor i intäkt.
Mot Jitex hoppas Mallbacken på välfyllda läktare där förhoppningen är att varje åskådare ska innebära 1 000 kronor i intäkt. Foto: Tommy Andersson

Når man upp till 1 000 kronor per åskådare innebär det hux flux en halv miljon.

– Det är ju det som är så häftigt med en sån här match, att många bäckar små från många privatpersoner kan ge en så stor helhet. För det är ju verkligen så, alla kronor räknas.

Precis över strecket

Och på planen räknas alla poäng.

Den tabellposition i mitten som kändes så trygg för några veckor sedan har plötsligt förbytts till bottenstrid, helgens förlust 1–2 borta mot Sundsvall gör att de och Rossö nu bara är tre poäng bakom Mallbacken som just nu ligger precis över nedflyttningsstrecket.

– Vi går en fajt på alla håll och kanter, konstaterar Evelina Nilsson.

– Vi hoppas såklart att vi klarar oss kvar, och det tror jag fortfarande vi har goda möjligheter att göra.

Sex omgångar och 18 poäng att spela om återstår på planen – cirka 800 000 vid sidan av den.

Artikeltaggar

ElitettanEvelina NilssonFotbollFredrik RakarJitex BKJonas RehnbergLars WingeforsLuiza PendykMallbackenMallbackens IFStrandvallenSunne kommun

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.