Hoppa till huvudinnehållet

Inte längre gratis för rörelsehindrade att parkera – kommunen slopar förmånen

Publicerad:
Karlstads kommun planerar att ta bort avgiftsbefrielsen för rörelsehindrade som vill parkera på kommunens p-platser. Foto: Lena Richardson

Rörelsehindrade har mer eller mindre sedan urminnes tider kunnat parkera gratis i Karlstads kommun. Men snart är det slut med det.

På tisdag förväntas kommunstyrelsen klubba igenom ett förslag på att avgiftsbefrielsen ska tas bort.

Som rörelsehindrad med parkeringstillstånd har man i Karlstads kommun kunnat parkera gratis i tre timmar på de särskilda handikapplatserna på kommunens parkeringar och man har även kunnat parkera gratis i upp till sju dygn på avgiftsbelagda platser.

Det är en ordning som bland annat har att göra med hur man tidigare betalde för sin parkering i automater som i många fall inte var anpassade efter till exempel person som sitter i rullstol.

– Historiskt sett så har det funnits vissa praktiska svårigheter för den här gruppen att lösa en parkeringsbiljett, det är en anledning till att den här avgiftsbefrielsen har funnits, konstaterar Adam Stjernkvist vid kommunledningskontoret.

Har förändrats

Men i och med att betalningsfunktionerna har förändrats, där det i dag går att betala för sin parkeringsplats med hjälp av en mobilapp, så har den förutsättningen förändrats. ”Att vara rörelsehindrad bedöms därför inte längre vara begränsande för en persons möjlighet att erlägga parkeringsavgift”, konstaterar kommunen i en skrivelse.

– Effekten av de här praktiska svårigheterna har minskat i takt med att de nya tekniska löningarna har kommit. Så det här är ett förslag från politiken som ska vara till grund för samma förutsättningar för alla i samhället, säger Adam Stjernkvist.

Frågan har också lyfts till kommunens råd för personer med funktionsnedsättningar, som inte ser förslaget som allt för problematiskt. ”I princip är vi för att vi tar samma ansvar som andra när det gäller att parkera sitt fordon både när det gäller på kvartersmark och på gatumark”, skriver rådet i ett svar till kommunens parkeringsbolag Karlstads Parkerings AB, men konstaterar också att det kvarstår svårigheter för vissa grupper: ”För en person med kognitiv störning t.ex. kan det vara svårare att bruka en app än att använda kort eller kontanter.”

Samtidigt som avgiftsbefrielsen slopas så tas även tretimmarsbegränsningen bort på handikapplatserna. Enligt parkeringsbolaget innebär förslaget ”en likabehandling av medborgarna”.

Har det kommit in några reaktioner på det här förslaget?

– Inga som har nått mig i alla fall. I den analysen som har gjorts så har det varit en ganska klar argumentation om varför det här är ett steg i rätt riktning och det är inte taget ur luften, utan vi lutar oss mot Sveriges kommuner och regioners parkeringshandbok.

Innebär det här förslaget att handikapplatser kommer att plockas bort också?

– Nej, det är inget som ses över i det här ärendet, utan det är bara frågan om avgifterna.

Förslaget om ett borttagande av avgiftsbefrielsen kommer att avgöras av politiken vid nästa kommunstyrelsemöte den 19 september.

Artikeltaggar

ApparFunktionsnedsättningKarlstadKarlstads kommunKommunstyrelsenParkeringSamhälle

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.