Hoppa till huvudinnehållet

Förslaget: Isbanan på torget slopas för att spara pengar

Publicerad:
Karlstads kommun har under de senaste åren haft en isbana på Stora Torget. Men den här vintern riskerar den att få stanna i förrådet. Foto: Peter Bäcker

Under de senaste åren har Karlstads kommun satt upp en isrink på Stora Torget för allmän åkning. Men så kanske det inte blir den här vintern.

Enligt ett förslag från teknik- och fastighetsförvaltningen ska man pausa isbanan för att spara pengar.

Ett medborgarförslag från 2016 låg till grund för att det under vintern 2020 kunde sättas upp en isbana på torget. Tanken med isbanan var att den skulle locka skridskosugna människor till att ta ett par skär på torget och därmed bidra till aktiviteter och upplevelser i centrum.

Men tajmingen var inte den bästa, för just den vårvintern bröt covid 19 ut över hela världen och isbanan fick stängas efter bara ett par veckor. Efter den tuffa starten har dock isbanan varit ett stående inslag i stadsbilden, men den kommande vintern finns det en överhängande risk att rinken får vara kvar i kommunens förråd.

Kostar 200 000

Inför vintern 2023/2024 föreslår nu teknik- och fastighetsförvaltningen att isbanan pausas för att ”frigöra ett budgetutrymme”.

– Vi behöver leta överallt för att trycka ned den kostnadsutveckling som vi ser och då är det här ett förslag på vad vi kan göra, säger Anna Haag, ekonomichef på förvaltningen.

Exakt hur mycket pengar kommunen förväntas spara på att inte sätta upp isbanan kan inte Anna Haag svara på i nuläget, men tidigare har det från förvaltningen talats om att den årliga driftskostnaden ligger på runt 200 000 kronor.

– Det ligger på någonting i den stilen. Det handlar framförallt om el, uppsättning av banan, torgvärd och driftskostnader under tiden, säger Anna Haag.

”Den finns kvar”

Isbanan kostade runt miljonen i inköp när kommunen köpte in den. Om den kan komma att användas igen återstår att se, om besparingsförslaget nu går igenom.

– Den finns kvar i verksamheten, så den kan naturligtvis sättas upp igen kommande år om vi vill det, men just nu känner vi att vi vill pausa den, så att vi klarar de utmaningar som vi ser framöver. Och då vill vi lyfta ur den ur budgeten redan nu, säger Anna Haag.

Vilka är de stora utmaningarna som ni ser framöver?

– Framförallt handlar det om att vi ska klara av att växa i den hastighet som staden behöver. Så att investeringskostnaderna och räntorna stiger är tufft för kommunen, inflationen generellt slår igenom på alla våra kärnverksamheter.

Förslaget om att få pausa isbanan kommer att tas upp i teknik- och fastighetsnämnden nu på onsdag.

Artikeltaggar

BudgetarCoronavirusetEkonomiFörvaltningKarlstads kommunTeknik

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.