Hoppa till huvudinnehållet

Färre älgar ska fällas i år – så många skjuts i Värmland

Publicerad:
Avskjutningsmålen har minskats ytterligare i Värmlands län. Foto: Paul Kleiven

Det skjuts färre älgar än tidigare i Värmlands län. När jakten drar igång på allvar i början av oktober har avskjutningsmålen minskats ytterligare.

Älgstammen har minskat under de senaste åren i Värmlands län. I alla fall skjuts betydligt färre älgar. Säsongen 2020/2021 fälldes 4 742 älgar i länet, i fjol bara 3 902 – en minskning med 18 procent. I riket som helhet har antalet fällda älgar minskat från drygt 82 800 jaktsäsongen 2020/2021 till drygt 63 000 i fjol.

Foto: Newsworthy

De beslutade avskjutningsmålen på länsnivå nåddes alltså inte under fjolårets jakt. På älgförvaltningsområdesnivå nåddes målen i bara tre av nio områden. Och inför årets säsong, som inleds i största delen av länet en vecka in i oktober, har avskjutningsmålen minskats till knappt 4 200 jämfört med knappt 4 700 i fjol. Lägst fyllnadsgrad bland de områden som administrativt ligger under länsstyrelsen i Värmlands län hade man i området Klarälven-Fryken ÄFO där 305 av 461 älgar fälldes.

Länsstyrelsen i Värmlands län administrerar nio älgförvaltningsområden, men kommuner i länet omfattas av ytterligare tre områden som tillhör andra länsstyrelser. Det älgförvaltningsområde i länet där det sköts flest älgar per hektar i fjol var Wermlandsbergs ÄFO – som sträcker sig in i kommunerna Filipstad och Hagfors. Där fälldes 2,8 älgar per 1 000 hektar ifjol – 440 älgar totalt. Jaktåret 2020/2021 registrerades 484 fällda älgar i området.

Älgjakt
Älgjakt

I Finnskogens ÄFO inleddes älgjakten redan i september, men i övriga åtta älgförvaltningsområden som ligger under länsstyrelsen i Värmlands län startar jakten den 8 oktober.

Källa och metod

All data kommer från länsstyrelsernas statistikportal Älgdata. I den statistiken finns de älgar som registrerade under den ordinarie älgjakten. Älgar fällda eller dödade på annat vis, till exempel trafikolyckor eller inom ramen för skyddsjakt, finns inte med.

Martin Olsson, Newsworthy

Artikeltaggar

ÄlgjaktFrykenKlarälvenMartin OlssonNewsworthySamhälleSkyddsjaktVärmlands län

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.