Hoppa till huvudinnehållet

Åkessons Sverige är inget för mig

Publicerad:
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Foto: Fredrik Persson/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

”Jag känner inte igen mitt Sverige”, har SD-ledaren Jimmie Åkesson sagt flera gånger.

Jag kommer inte att känna igen hans Sverige, det är säkert.

Tidöavtalet och de regeringspartier som går i SD:s ledband för oss mot ett samhälle långt från de gemensamma värderingar landet byggts på. Dessutom är vi på väg att rasera förutsättningarna för välfärden när vi utvisar människor som kommit hit och arbetar inom t.ex. vård och omsorg.

Sverigedemokraternas retorik är oftast helt motsatt min bild av vad svenska värderingar innebär. Vi söker samförstånd, inte splittring. Vi är innovativa och framåtsträvande. Vi står upp för rättvisa och de utsatta i samhället, och för oberoende institutioner. Vi värnar demokratin och rättsstaten. Vi vänder inte grupper mot varandra.

För att det skall fungera kräver det ett tillräckligt förtroendekapital för institutioner och människor emellan. Raseras det förtroendet är vi illa ute.

Att bygga sin plattform på splittring och ”vi och dom” är enkelt. Att jobba för samförstånd och hitta gemensamma nämnare är svårt. Det kräver tålamod, långsiktighet och en förståelse för att de enkla lösningarnas väg ofta leder fel.

Förutom en inhuman människosyn skapar vi stora problem för Sverige framöver. Att SD:s agenda är att utvisa fler människor från Sverige och göra det svårare att komma hit är uppenbart. Att Sverige skulle få stora problem, speciellt inom vård- och serviceyrken, utan alla de som kommit till vårt land och bidragit till det gemensamma är uppenbart. Problemen med skjutningar och gängkriminalitet löser man inte genom att utvisa människor som arbetar inom vården och andra bristyrken. Bristen på arbetskraft är redan stor och kommer att öka snabbt, speciellt inom vård-och omsorg.

Jag arbetar inom folktandvården Värmland. Vi har många fantastiskt duktiga och ambitiösa tandläkare och annan personal som flytt krig och elände och blivit välkomnade i Sverige. Jag har hört berättelser från kollegor om deras dramatiska väg från terror med farliga strapatser för att skapa en framtid för sig och sina närstående. Berättelser som är fjärran från min trygga uppväxt i en svensk kärnfamilj. Sverige tog emot dem. Hade det varit idag hade de nog inte kommit hit.

Som vi sett i bl.a. USA går det att ställa till mycket elände under en mandatperiod om fel människor kommer makten. Som är svårt och tar lång tid att reparera.

Per H

Artikeltaggar

BerättelserJimmie ÅkessonOmsorgSverigedemokraternaUSAVårdVård och omsorgVälfärdVärmlands län