Hoppa till huvudinnehållet

Skolan blir för stor – nu ska andra verksamheter stuvas in

Publicerad:
Orrholmsskolan blir för stor för antalet elever. Nu föreslår Karlstads kommun att Vallargärdets skolas elever flyttas dit under den skolans ombyggnad. Foto: Peter Bäcker

När den ombyggda Orrholmsskolan står klar om ett år är den för stor för det förväntade antalet elever.

Det tänker Karlstads kommun nu lösa på kreativa sätt. Bland annat genom att eleverna på Vallargärdets skola får flytta in där under den skolans ombyggnad.

När kommunen planerade för ombyggnaden av Orrholmsskolan för några år sedan såg man framför sig ett rejält ökat elevantal. Detta tack vare det stora antalet nya bostäder i närområdet, främst kring Tullholmsviken. Skolan anpassades därför för 475 elever.

Men utfallet har inte riktigt blivit som man tänkt sig:

– Projekten har dröjt lite längre tid än först planerat, och ekonomin och ränteläget det senaste året har bidragit. Nu räknar vi med att skolan kommer att vara fylld av elever från närområdet först framåt 2028, säger barn- och ungdomsdirektören Maria Kjällström.

För att lösa situationen under mellanperioden var tanken först att anpassa delar av skolan till förskola. Men det fick man överge, då översvämningsrisken kring viken inte är förenlig med förskoleverksamhet.

Två andra verksamheter föreslås flytta in

I stället har nu förvaltningen ett par andra idéer.

• Två grupper av CSU, det vill säga undervisningsstöd till barn med särskilda behov, skulle kunna inhysas där.

• Eleverna från Vallargärdets skola, som från och med nästa höst ska byggas om för att stå klar höstterminen 2026, kan få sin evakueringsskola på Orrholmen.

– Vi har använt Skogsbackeskolan som evakueringsskola under ett antal år, men om Vallargärdet hamnar på Orrholmen skulle den istället kunna tjänstgöra som en högstadieskola för några klasser under en övergångstid. De flesta högstadieskolorna i centrala Karlstad är antingen fyllda eller på gränsen, och politikerna överväger just nu var en ny skola skulle kunna ligga.

En rejäl rockad, alltså. Fördelarna med att låta Vallargärdet-eleverna flytta in på Orrholmsskolan är flera, menar Maria Kjällström:

– Dels finns troligen samordningsvinster att göra, dels är det en helt ny skola med alla de nya förutsättningar som det innebär. En nackdel är att avståndet från Ulvsby/Vallargärdet blir lite större, men det borde vara hanterligt.

Artikeltaggar

BostäderFörskolorKarlstadMaria KjällströmOrrholmenOrrholmsskolanSkola och utbildningSkolorVallargärdet

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.