Hoppa till huvudinnehållet

Här är Värmlands största park – som kan bli tio gånger så stor: ”Ser över alla möjligheter”

Publicerad:
Samarbetspartners från alla möjliga håll och kanter deltog vid onsdagens invigning för att fika kan-elbullar och koppla ihop sladdarna för att symboliskt sett sätta igång solcellsparken.

Värmlands största solcellspark står klar.

Men tanken är att Näckåns energis Green power valley ska bli tio gånger så stor.

– Vi ser över alla möjligheter för att kunna bygga ut snabbare, säger Dan Lewin, tillförordnad vd på företaget.

Lämpligt nog i strålande solsken kunde en leende Dan Lewin under onsdagsförmiddagen förkunna det lokala elbolagets solcellssatsning som invigd.

2 000 solpaneler som tillsammans med det intilliggande vattenkraftverket producerar tillräckligt för att förse 850 hushåll med grön el.

– Och alla företag, allt material som vi har använt är till hundra procent värmländskt. Det är bara själva solpanelerna som är från Spanien, allt annat är värmländskt, säger Dan Lewin.

Solcellssatsningen är en fortsättning på den utdragna processen kring att anlägga vattenkraftverket Näckåfall som invigdes i september för fyra år sedan. Och satsningen är bara i sin linda – fullt utbyggd räknar Näckåns energi med att producera tio gånger så mycket el, men här finns externa begränsningar.

Som det regionala elnätet, till exempel.

– Vi har tillstånd från länsstyrelsen för att bygga ut till fem megawatt och vi har mark klar, men på grund av kapacitetsbristen på regionnätet får vi inte mata ut mer än de 1,1 megawatt som vi gör nu. Det vi har fått till oss är att det dröjer fram till ungefär 2031-2032 innan vi kommer få mata ut mer, säger Dan Lewin.

Dan Lewin gläds över att ha solcellsparken på plats och hoppas att det går att påbörja nästa etapp så snart som möjligt.
Dan Lewin gläds över att ha solcellsparken på plats och hoppas att det går att påbörja nästa etapp så snart som möjligt. Foto: Näckåns energi

Men han påtalar också att man inte vill vänta så länge. Därför tittar man på andra lösningar, som vätgas eller batterilagring vilka i sig är energikrävande processer och vars elproduktion skulle stanna i Näckåns energis lokala nät.

– Precis, då hade vi aldrig behövt ut på regionnätet. Och hade det bara varit fråga om produktion vintertid så hade det inte varit några problem heller i och med att Branäs anläggning drar mycket ström. Men vi har en positiv dialog med Ellevio om det här, vi förstår deras problem också.

Fast nu ropar man ju efter mer energi och framför allt den gröna, finns det någon sorts frustration hos er ändå när ni ser att ni kan producera den?

– Ja, eller mer en frustration över att det inte lyfts fram mer. Som du säger så har vi hållbar energi här som vi producerar lokalt och kan mata ut. Problemet är ju inte att det inte finns nog med energi, utan det är att det inte går att leverera den. Så det är synd att det inte läggs mer fokus på det och jag pekar inte finger mot någon, något parti eller så, men jag hade nog önskat att man lyfter fram infrastrukturen på elnätet mer.

Solcellsparken består av 2 000 solpaneler och det långsiktiga målet är att få till en park som är tio gånger så stor.
Solcellsparken består av 2 000 solpaneler och det långsiktiga målet är att få till en park som är tio gånger så stor. Foto: Näckåns energi

Artikeltaggar

BranäsElEllevioEnergiHushållMiljöNäckåfallSpanienTeknik och vetenskapVärmlands länVätgas

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.