Hoppa till huvudinnehållet

Här söker polisen av skolan efter undangömt knark: ”Finns förhoppningsvis ingenting”

Publicerad:
Max är en av polisens sökhundar i region Bergslagen. Han hjälper bland annat till att söka efter knark på skolorna runt om i Värmland. Foto: Tommy Andersson

Nosen på sökhunden Max jobbar febrilt. Han letar efter knark i Stjerneskolans lokaler i Torsby.

Användning av polishundar i skolmiljö har blivit allt vanligare som en del av skolans förebyggande arbete, och syftar till att avskräcka elever från att gömma narkotika på skolan.

Sökhunden Max är nära att gå i pension, men ännu är han full av jobbarglädje. Så fort hundföraren Anna öppnar dörren till hundburen hoppar han ut och vill komma i gång.

Max är ivrig att få komma i gång: ”Han älskar att jobba, han är en arbetsmaskin”, säger Anna.
Max är ivrig att få komma i gång: ”Han älskar att jobba, han är en arbetsmaskin”, säger Anna. Foto: Tommy Andersson

Max, som är en holländsk herdehund, ska tillsammans med Anna söka av delar av Stjerneskolan efter knark. Det här görs regelbundet, i ett samarbete mellan polisen och skolorna i hela Värmland, för att jobba förebyggande mot droger. Spaningarna syftar till att avskräcka elever från att gömma knark på skolan.

– Skolorna vill att vi med jämna mellanrum söker av så det ställer vi gärna upp på, säger Anna.

Förebyggande arbete

Med jobbkopplet på beger sig ekipaget in på skolan, det är nu efter skoltid. Max första uppgift är att söka av elevskåpen vid entrén. Rad för rad söker han av stålskåpen som är i olika färger – nosen jobbar febrilt.

Niklas Kjellman, som är gruppchef för specialsökhundarna i region Bergslagen, berättar att de ibland får åka ut på skolor där de misstänker att det kan finnas droger.

– Då gör skolan en polisanmälan och med ett beslut om husrannsakan åker vi oannonserat ut. Då spärrar vi av skolan och stänger ute alla. Sedan går vi över och letar. Då är vi oftast flera ekipage för det kan ta lång tid, säger han, och fortsätter:

Niklas Kjellman är gruppchef för specialsökhundarna i region Bergslagen.
Niklas Kjellman är gruppchef för specialsökhundarna i region Bergslagen. Foto: Tommy Andersson

– I dag vill vi egentligen inte hitta någonting, och då finns det förhoppningsvis ingenting på skolan. Och skolan får då en indikation på att i nuläget så är det lugnt.

Stjerneskolans rektor, Anders Larsson, som också tittar på när Max sökt igenom skåpen är nöjd.

– Han är säker, han är jätteduktig. Vi har haft hundsök här i flera år och det har hittills inte kommit fram något. Vi hoppas det får fortsätta på det sättet. Sedan vet man aldrig vad som sker utanför skolan, säger han.

Max som är en holländsk herdehund är specialiserad på knark, pengar och vapen.
Max som är en holländsk herdehund är specialiserad på knark, pengar och vapen. Foto: Tommy Andersson

Träningsytor

Från skarpt läge går det så småningom över till övning. Max ska nu få söka på knark som placeras ut. Förutom knark är Max även specialiserad på vapen och pengar, och Anna berättar att han under sin karriär har hittat flera vapen och flera kilo knark.

Skolan är enligt Niklas ett ypperligt ställe för polisen och hundarna att öva på.

– Det här är jättefina träningsytor för oss, och det är massor av olika lokaler. Det är en jättefin doftsmitta för det har rört sig hundratals människor här och det finns slöjdsalar, bibliotek, skåputrymmen, samlingslokaler, toaletter och tak med takplattor.

Användning av polishundar som Max i skolmiljö har blivit allt vanligare som en del av skolans förebyggande arbete mot droger.
Användning av polishundar som Max i skolmiljö har blivit allt vanligare som en del av skolans förebyggande arbete mot droger. Foto: Tommy Andersson

Det de övar på har polisen fått från nationella forensiska centrum, NFC. Niklas placerar ut en liten gömma med amfetamin som Max ska hitta. Ju klurigare, desto bättre berättar han. Och för att inte kontaminera har han blåa plasthandskar på sig och en pincett.

– Man försöker utmana hundarna lite, och så försöker jag tänka på hur det brukar gömmas på olika ställen.

Markering

Hundekipaget går neråt korridoren. Anna och Max jobbar vant sida vid sida, Anna följer Max och låter honom sköta letandet. Utanför toaletterna börjar Max visa att han fått nos på något. Anna hjälper Max med toalettdörrarna så att han ska kunna leta noggrannare.

Här har Max markerat på knark, som ligger i skåpet, när de övar i träslöjdssalen. Här samarbetar även hundekipaget, hundförare och matte Anna hjälper till där Max inte når.
Här har Max markerat på knark, som ligger i skåpet, när de övar i träslöjdssalen. Här samarbetar även hundekipaget, hundförare och matte Anna hjälper till där Max inte når. Foto: Tommy Andersson

Och plötsligt inne på en av toaletterna händer något.

– Nu ser ni att han börjar bli väldigt intresserad, han fastnar där. Det är väldigt tydligt att han känner någonting. Här blir det också ett samspel mellan hund och förare. Anna märker tydligt att finns det någonting här inne så då får hon börja titta själv också. För ibland är det svårt för hunden att komma åt, säger Niklas.

Anna inflikar:

– Nu tittade han uppåt men det är svårt att säga om det är där eller där. Då får jag hjälpa till att titta också. Det blir som ett litet detektivarbete innan man hittar vart det ligger. I det här fallet var det gömt under muggarna.

”Man försöker utmana hundarna lite, och så försöker jag tänka på hur det brukar gömmas på olika ställen”, säger Niklas när han placerar ut knark som Max får öva på.
”Man försöker utmana hundarna lite, och så försöker jag tänka på hur det brukar gömmas på olika ställen”, säger Niklas när han placerar ut knark som Max får öva på. Foto: Tommy Andersson

I ett rum som liknar en miniaula, och i en träslöjdssal får Max visa ytterligare vad han går för.

– I hans värld luktar det ju jättemycket här. Om jag skulle ha letat efter det själv hade jag kanske fått leta i flera timmar, säger Anna.

Efter att ha klarat sitt uppdrag tar Max emot den gula belöningsbollen som Anna haft i bältet. Han tuggar glatt och slänger med den.

Vad skulle du säga är Max styrkor?

– Han älskar att jobba, han är en arbetsmaskin. Han letar tills jag säger att han ska sluta leta. Jag brukar säga att jag är hans chaufför. Jag kör runt honom till jobben och så vill han helst köra det här själv. Han tycker nog mest att jag är i vägen, säger hon, och skrattar.

Stjerneskolans rektor, Anders Larsson, är nöjd att polisen inte hittade något knark på skolan.
Stjerneskolans rektor, Anders Larsson, är nöjd att polisen inte hittade något knark på skolan. Foto: Tommy Andersson

Max som söker på narkotika får ofta röra sig i en hel del kvartar. Anna berättar hur han skadat sig flera gånger. Han har skurit sig i både nos och tassar och även trillat ner från saker.

– Man får vara lite aktsam på vart man går med dem, det är himla mycket bröte ibland i alla kvartar och sånt där. Det ligger kanyler och knivar.

Specialiserade hundar

Sökhundarna inom polisen hittar sådant som människor har svårt att upptäcka, och de är tränade på att spåra och söka på särskilda ämnen och arbeta under speciella omständigheter. Hundarna är specialiserade inom vissa områden och det kan vara allt från att leta efter narkotika, vapen, sprängämnen, brännbara vätskor, kroppsvätskor till döda kroppar.

Det de övar på har polisen fått från nationella forensiska centrum, NFC. Här håller Niklas i en påse med amfetamin.
Det de övar på har polisen fått från nationella forensiska centrum, NFC. Här håller Niklas i en påse med amfetamin. Foto: Tommy Andersson

Av polistaktiska skäl vill Niklas inte berätta hur många hundekipage som polisen i Bergslagen förfogar över, men han redogör för deras olika kompetenser.

– Anna och Max tillhör en grupp där vi även har BPU-hundar. De letar hår, blod, saliv och saker som bär mänsklig vittring. Det är de hundarna som man ser efter skjutningar nu, i hela landet. De säkrar dna efter gärningsmän. Vi har brandsökande hundar. De används när man misstänker mordbrand. De hundarna sparar väldigt mycket tid för teknikerna för de kan visa vart det varit brandfarliga vätskor, och där branden startade. Vi har kriminalsökhundar som letar efter döda människor på land och i vatten. Det är hundarna man ser står längst fram på en båt då vi söker efter människor i sjöar och vattendrag. Efter sökandet av journalisten Kim Wall spelade dessa hundar (som var från den Svenska Polisen) en avgörande roll. De söker på blod- och likdoft. Hundar som söker efter sperma används vid sexualbrott. Och så har vi narkotika-, vapen- och sedelhundar som Max.

Niklas malinois Boris är numer pensionerad, men han brukar följa med husse som sällskap.
Niklas malinois Boris är numer pensionerad, men han brukar följa med husse som sällskap. Foto: Tommy Andersson

Hur viktiga är hundarna i ert arbete?

– De är avgörande många gånger. Det kan vara den avgörande pusselbiten som binder en gärningsman till brottsplatsen.

”Ha ett driv”

Även Alba, Annas nya tillskott, får chansen att öva. Hon är fortfarande valp, men tanken är att hon ska ta över efter Max. Just nu genomgår Alba en så kalla prövotid på tre månader. Efter den fattas ett beslut om hon ska gå vidare i rekryteringsprocessen.

Alba är Annas nytillskott, hon ska ta över efter Max när han går i pension.
Alba är Annas nytillskott, hon ska ta över efter Max när han går i pension. Foto: Tommy Andersson

– I början vill Anna träna in att hunden ska leta och tycka det är roligt. Ha ett driv i sitt sökande. Nu använder hon en stor kong som hon kommer gömma på lite olika ställen. Alba har lärt sig att markera, så hon har kommit en bit i sin träning, säger Niklas, och fortsätter:

– Sedan går man ner på mindre och mindre kongbitar. Och till slut är vi på kongbitar som är – om man delar en lillfingernagel i sex delar. Så små. Sedan byter man ut kong mot narkotika, sedlar och vapen.

Niklas berättar vidare att det är hårda krav på vilka som får bli sökhundar, och det är inte alla raser som passar för det. Alba är en malinois, och hon ser ut att ha potential att bli en värdig efterträdare.

Skolan har precis börjat för Alba, men redan har hon lärt sig att markera. Här gör hon en så kallad frysmarkering och visar Anna att hon hittat kongen.
Skolan har precis börjat för Alba, men redan har hon lärt sig att markera. Här gör hon en så kallad frysmarkering och visar Anna att hon hittat kongen. Foto: Tommy Andersson

Hon markerar tydligt, med en så kallad frysmarkering, när hon fått syn på den röda leksaken.

– Hon är fortfarande en bebis, så det är små korta övningar. Skolan har precis börjat för henne. Jag är jättenöjd med det jag har sett. Det är en jättetrevlig hund, säger Anna.

Gå i pension

Jobbpasset går mot sitt slut. Båda hundarna har genomfört uppdragen till belåtenhet. Anna klappar om Max och gosar med honom innan han får hoppa in i buren igen.

– Han brukar få hamburgare när han gör ett riktigt bra jobb. Då brukar jag åka och köpa en cheesburgare till honom, säger hon glatt.

För Anna är hundarna inte bara tjänstehundar, de är även hennes familjemedlemmar.
För Anna är hundarna inte bara tjänstehundar, de är även hennes familjemedlemmar. Foto: Tommy Andersson

Inom kort är tanken att Max ska pensioneras, och då kommer han stanna hos Anna. För han är inte bara en arbetshund, han är även en familjemedlem.

– Han är som en vanlig hund där hemma. Tigger vid maten och sover i sängen. Han är en gammal farbror så nu när han kommer hem kommer han att lägga sig. Han är jättepigg när han jobbar och då ger han järnet, sen när han kommer hem lägger han sig i sin soffa. Där ligger han sen och har det gött.

LÄS OCKSÅ:

Hunden Peppra är en viktig resurs för polisen – har spårat upp flera brottslingarTullhunden Doffen ska stoppa knarkets väg in i länet – följ med i hans vardag

Artikeltaggar

Brott, lag och rättHusdjurKim WallNarkotikaNFCSkolorStjerneskolanTorsbyVapenVärmlands län

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.