Hoppa till huvudinnehållet

Glampingtälten utreds – så säger lagen om den omstridda verksamheten: ”Djärv tolkning”

Publicerad:
Happie camp vill undantas reglerna om strandskydd. Men verksjurist Lars Hansson säger att bestämmelserna är oklara. Foto: Happie camp

Det värmländska glampingföretaget Happie camp vill undantas reglerna om strandskydd för att fortsätta sin vattennära verksamhet. Om företaget har lagen på sin sida är oklart.

– Men det är långsökt att glamping ska bortses från reglerna, säger Lars Hansson, verksjurist på Skogsstyrelsen.

Happie camp har i sommar bedrivit verksamhet på tre platser runt om i länet utan att ha ansökt om strandskydd.

Karlstads kommun har därför startat en utredning om företagets glampingtält på Arnön strider mot strandskyddet. Men Happie camps vd Staffan Svantesson hävdar att verksamheten ska betraktas som skogsbruk och därför undantas reglerna om strandskydd.

– Vi anser att vi bedriver skogsbruk eftersom vi hjälper skogsägare att få intäkter genom att ge folk upplevelsevärden på ägarnas marker har Staffan Svantesson tidigare sagt till VF.

Inte glasklart

Att han hänvisar till skogsnäringen beror på att skogsbruk och jordbruk enligt lag undantas från förbuden inom strandskyddat område om byggnaderna behövs för själva näringen.

– Om du bedriver ett skogsbruk får du ha anläggningar som behövs för din försörjning, men att bygga ett fritidshus är inte tillåtet, säger Lars Hansson.

Frågan är alltså om glampingtälten är att anse som nödvändiga för markägaren.

– Att betrakta glamping som skogsbruk är en djärv tolkning av lagen. Men eftersom glamping är en relativt ny företeelse finns ännu inte några bestämmelser, vad som gäller är inte glasklart. Det är en gråzon, säger Lars Hansson.

Att betrakta glamping som skogsbruk är en järv tolkning av lagen.
Lars Hansson

Han säger dock att det finns en pågående diskussion om vad som skulle kunna räknas som intäkter till skogsbruket.

– Debatten handlar om var markägarna skulle få sina intäkter ifrån om de inte får bedriva avverkning på samma sätt som tidigare. Om glamping då skulle räknas som en inkomstkälla är jättesvårt att avgöra.

Enligt Lars Hansson kan bli så att en dom sätter tonen för hur glamping ska hanteras framöver.
Enligt Lars Hansson kan bli så att en dom sätter tonen för hur glamping ska hanteras framöver. Foto: Privat

Möjligt med prejudikat

Ytterligare en aspekt är om verksamheten inskränker på allemansrätten.

– Det går hand i hand med strandskyddet vars syfte bland annat är att stärka folks möjlighet att utöva allemansrätten. I det här fallet finns två vågskålar. I den ena ligger allmänhetens intresse att röra sig fritt i naturen. I den andra ligger markägarens intresse att få ihop ekonomin på sitt skogsinnehav, säger Lars Hansson.

Tror du att det någon gång kommer att bli lagstiftat om glamping gäller som skogsbruk?

– I så fall kommer det att dröja flera år. Det kan mycket väl bli så att ett ärende går till domstol innan dess och att en prejudicerande dom sätter tonen för hur glamping ska hanteras rättsligt, säger Lars Hansson.

Glampingtält kan strida mot strandskyddet – kommunen startar utredning

Artikeltaggar

AllemansrättenBrott, lag och rättHappie CampKarlstadSkogsbrukSkogsstyrelsenStrandskydd

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.