Hoppa till huvudinnehållet

Bertilssons positiva besked – lämnat besvikelsen: ”Skönt att jag saknat fotbollen”

Publicerad:
Johan Bertilsson återhämtar sig efter en korsbandsoperation men känner nu att den värsta tiden är förbi och han kan gör allt fler moment i sin träning. Foto: HP Skoglund

Fem månader har gått sedan Johan Bertilsson opererade korsbandet. Månader som satt humöret på prov mer än en gång – men nu börjar ljuset i slutet av tunneln skymta.

– Jag känner att den värsta tiden är över, säger Bertilsson.

Det blev ett rejält antiklimax för Karlstad Fotboll, och inte minst för Johan Bertilsson själv, när han i återkomsten till Karlstadsfotbollen fick avbryta säsongen innan den börjat. Han fick värsta tänkbara besked och operation krävdes för att bli återställd.

När laget kämpat på planen under våren och sommaren har Bertilsson fått hålla till i gymmet. Dagligen har han långsamt jobbat mot att bli återställd under överseende av knäspecialisten Per Ingemarsson.

– Det ser mycket, mycket bra ut, säger Bertilsson och fortsätter:

– Jag har inte haft något att jämföra med, med sedan operationen har det gått bra och jag har inte haft några bakslag, peppar peppar. Jag kunde träna upp knät innan operationen så att jag var stark också.

I början av veckan träffade han Ingemarsson för en kontroll och svaret på den tog honom ur bitterhet och besvikelse mot att återigen känna hopp.

– Det var ett jäkligt tråkigt besked när skadan hände och det har varit upp och ner, vissa dagar har inte varit roliga. Jag har kämpat på, försökt göra det bästa och hålla humöret uppe. I dag känner jag att det börjar närma sig, jobbigaste tiden är förbi även om det är en lång väg kvar.

”Ett bra tecken”

Den senaste tiden har han fått börja känna sig som en fotbollsspelare igen.

– Jag kan känna lite på bollen och springa långsamt med den framför mig. Röra snabbare på fötterna och lattja lite med grabben, även om det är på en lugn nivå betyder det mycket. Det har varit skönt att jag saknat fotbollen – det är ett bra tecken.

Så mycket av den turbulens som varit i klubben med tränarbytet i början av juni som kulmen har han inte märkt av. Det skedde dessutom under en period då nyopererade Bertilsson tränade betydligt mer på egen hand än vad han gör i dag.

– Just då följde jag mycket på distans. Säsongen har varit upp och ned och det har hänt en del saker. Jag tycker ändå att vi har jobbat på bra och fokus ligger hela tiden på att vinna nästa match. Det finns möjlighet att göra något bra av hösten och det tror jag vi kan göra.

Långtidsskadade spelare hamnar ofta vid sidan om de övriga i laget – går sin egen väg mot att komma tillbaka till planen. Varje gång Bertilsson träffat sina lagkamrater har det varit en viktig källa till mer energi för att fortsätta sin rehab.

Mycket sköter han på egen hand men då och då kan han vara med och springa med laget.
Mycket sköter han på egen hand men då och då kan han vara med och springa med laget.

– Det mesta har jag kört på KMTI. Sedan jag fick börja springa så har jag gjort det på Våxnäs tillsammans med laget. Jag är inte där varje dag men har sett så många matcher jag kan och varit på en del träningar. Mitt huvudfokus varje dag och vecka är att göra det som är bäst för mitt knä. Jag har fått en stor frihet av klubben för att läka och göra rehab i min takt. Sen mår jag bra av att vara med laget också, på en lagom nivå har det givit mig energi att vara där.

”Vässa den ännu mer”

På tonen i rösten hos Bertilsson hörs att mycket känns positivt och att han efter några tuffa månader kan blicka framåt på allvar igen.

– Det är mitt ”sämre” ben som skadan är i, säger Bertilsson och syftar på att han är högerfotad.

– Så jag har kunnat jobba med högern och vässa den ännu mer, känslan verkar sitta kvar, ler han.

Samtidigt finns inga skäl till stress då spel nuvarande säsong är uteslutet och nästa startar först i april.

– Målsättningen är att spela match nästa år och vara starkare än innan skadan. Det är en skada som kräver lång tid och på julafton har det gått åtta månader. I november, december och januari är det inte några tävlingsmatcher ändå. Så målet är att vara stark och bra tills tävlingssäsongen där ligger jag bra till, säger han.

Efter mardrömsmatchen – nu tappade Karlstad Fotboll segern på tilläggstid: ”Förbannat surt”

Artikeltaggar

FotbollIF Karlstad FotbollJohan Bertilsson

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.