Hoppa till huvudinnehållet

Villagarage totalskadades i brand – stor släckningsinsats: ”Helt förstört”

Publicerad:
Räddningstjänsten är på plats med flera enheter för att bekämpa branden.
Räddningstjänsten är på plats med flera enheter för att bekämpa branden. Foto: William Gustafsson

En brand i ett villagarage startade i Väse strax före klockan 13 på lördagen. Flera resurser från räddningstjänst och ambulans skickades till branden. Garaget totalskadades.

Det första larmsamtalet till SOS Alarm sa att det var en fullt utvecklad brand i villagaraget i Väse, i närheten av väg 240. Räddningstjänst från Väse, Kristinehamn och Karlstad larmades. Insatsledare var Jan Thor från räddningstjänsten i Karlstad.

– Vi fick höra att det var en brand i ett garage som satt ihop med huset och att det var väldigt stor spridningsrisk, säger han.

”Huset rökskadades”

Väl på plats konstaterade räddningstjänsten att det var kraftig rökutveckling och att det brann med öppna lågor från garaget.

– När första styrkan från Väse är på plats brinner det för fullt. Vi börjar bekämpa branden i garaget och inriktar oss sedan på att skydda villan, så att det inte sprider sig. Sedan släcker vi ner garagebranden helt, kontrollerade huset och vädrade ut röken. Så vi lyckades rädda huset.

Vad kan man säga om skadorna på garaget?

– Det är helt förstört, det handlar om en totalskada. Det blev också en del rökskador i huset, då mycket rök gick in från garaget. I garaget fanns svets- och verkstadsutrustning, någon motorcykel och mycket annat, säger Jan Thor.

Räddningstjänsten var kvar med full bemanning fram till strax efter klockan 15 då enbart en enhet var kvar för bevakning av området för att se att inte elden skulle blossa upp igen.

– Sammanlagt var vi fem brandmän från Väse och tio man från Karlstad även Kristinehamn var där, men de kunde lämna vid 14-tiden, säger Jan Thor.

Branden orsakade ett stort räddningspådrag.
Branden orsakade ett stort räddningspådrag. Foto: William Gustafsson

Även två ambulanser skickades till branden, men de kunde vända tillbaka igen utan några patienter.

– De boende var inte hemma när branden bröt ut.

Olyckshändelse

Brandorsaken är ännu inte helt fastställd.

– Det är någon typ av utrustning i garaget som det blivit fel på och som har gjort att det tagit sig. Det ska röra sig om en ren olyckshändelse, säger Jan Thor.

Enligt polisen så finns det ingen misstanke om brott.

Fotnot: Vi skrev initialt att branden ska ha startat i en villa, vilket visade sig vara fel. Branden startade i ett garage i anslutning till villan.

Artikeltaggar

BränderOlyckor och katastroferRökutvecklingSOS AlarmVäse

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.