Hoppa till huvudinnehållet

Lögnen blir inte mer sann för att hon upprepar den

Publicerad:
Finansminister Elisabeth Svantesson (M) låtsas som att regeringens pyttehöjning av statsbidragen räddar välfärden. Foto: Mikaela Landeström/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

”Vi kommer inte att lämna välfärden i sticket.” Finansministern sa det igen, precis som hon och regeringen lämnade välfärden i sticket.

Underskotten i regionerna och kommunerna uppskattas till 28 miljarder i år. Bara här i regionen nästan en miljard back.

Regeringspartierna och SD presenterade på fredagen, precis innan lunch, ytterligare ett budgetutspel där man berättar att man totalt kommer att kompensera för drygt en tredjedel av kostnaderna som ökat som en konsekvens av inflationen.

De generella statsbidragen kommer bara att höjas med tio miljarder nästa år. Inte ens om alla nya pengar gick till regionerna skulle det täcka hälften av underskotten regionerna redan har. Nu får de en tredjedel – EN TREDJEDEL – av den generella höjningen. Resten går till kommunerna.

Region Värmland, som bedömer att ekonomin nära nog går en miljard back i år, får 80 miljoner som ett plåster på ett gapande sår.

– Vi kommer att kunna ta oss igenom detta tillsammans. Det ska inte vara en välfärdskris. Därför gör vi den här satsningen, hälsar finansminister Elisabeth Svantesson (M) bland annat regionstyrelsens ordförande Åsa Johansson (S).

80 miljoner för att täcka ett underskott mer än tio gånger större, orsakat av en inflation och prisökningar som regionen inte haft någon chans att påverka. 80 miljoner ur en statskassa som gick med mer än 160 miljarder i överskott i fjol.

Det är vad finansministern på sin pressträff står och kallar ett ”kraftiga tillskott till välfärden” och påstår att ”med de här resurserna finns goda förutsättningar att övervintra och klara nästa år”, riktat mot kommuner och regioner som går på knäna. ”Historisk satsning” är ett påstående som yttras.

18 miljarder måste kapas i välfärden nästa år och högerregeringen ler brett och säger ”varsågod”.

”Vi kommer inte att lämna välfärden i sticket.”

– Vår absoluta prioritet och fokus är att kommunerna och regionerna inte ska behöva säga upp en massa människor, sa SD:s ekonomisk-politiska talesperson Oscar Sjöstedt.

Har han noll koll på hur främst regionernas ekonomi ser ut? Har han noll koll på hur lite av det underskott de redan har, som denna ”satsning” bidrar till att rensa undan?

Sveriges kommuner och regioner, SKR, har ända sedan regeringen tillträdde bönat och bett om förhandsbesked för nivåerna på framtida statsbidrag. Visste man att det skulle komma pengar senare och ungefär hur mycket, hade det kanske gått att undvika en del av de nu stundande varslen i regioner och kommuner. Man kan gå med underskott under en tid om man vet att det sen kommer hjälp.

Men det utrymmet finns inte nu. Med långa uppsägningstider (tacka facket för det förresten) krävs att regioner och kommuner nu varslar snabbt för att realisera några besparingar överhuvudtaget. Och då ryker anställda. Då gäller det, så att alla förstår, anställda som knappast gått och släpat benen efter sig i verksamheten. Regioner och kommuner är inte överbemannade i dag (om man inte frågar högerpolitiker som upprepar sitt mantra om ”effektiviseringar”).

”Vi kommer inte att lämna välfärden i sticket.”

Allt jag undrar nu är ju vem som ska fråga regionstyrelsens tidigare ordförande, moderaten Fredrik Larsson, om han är nöjd. För några veckor sedan vägrade han kritisera regeringen för att inte ha skjutit till pengar till regionerna, och sa till NWT att han ”tycker finansministern har varit väldigt tydlig med att regeringen inte kommer att lämna kommuner och regioner i sticket”.

Där har vi det igen.

”Vi kommer inte att lämna välfärden i sticket.”

”Vi kommer inte att lämna välfärden i sticket.”

”Vi kommer inte att lämna välfärden i sticket.”

Nej, det blev inte mera sant för att det upprepades.

Artikeltaggar

Åsa JohanssonBudgetarElisabeth SvantessonInflationModeraternaOscar SjöstedtPolitikRegion VärmlandSamhälleSocialdemokraternaStatsbudgetVälfärd